Millogilla jokainen esimies valmennetaan reilun johtamisen kulttuuriin. Tänä syksynä aloittanut yhdestoista ryhmä on pohtinut reilua johtamista myös etänä tapahtuvien kohtaamisten ja vuorovaikutuksen kannalta. Keskustelut ovat saaneet aikaan jo monia konkreettisia muutoksia.
Jo noin 170 milloglaista esimiestä on käynyt Reilu johtaminen -valmennuksen, kun tänä syksynä alkunsa sai yhdestoista valmennusryhmä. Iso osa osallistujista on erilaisten urapolkujen kautta talon sisältä ja ulkopuolelta tulleita tuoreita milloglaisia esimiehiä. Valmennuspäivät sisältävät paljon keskustelua, pohdintaa, itsetutkintaa ja vuorovaikutusta.
– Sisältöä on viilattu työelämän muutosten mukaisesti, joten tämänkertaisessa valmennuksessa pohditaan myös etävuorovaikutusta ja työilmapiirin aistimiseen liittyviä asioita, henkilöstöpäällikkö Minna Hyrylä kertoo.
Millogin henkilöstöjohtaja Marja Kuronen on iloinen, että valmennus on voitu pitää kasvokkain. Monet eri toimipaikoilta tulleista osallistujista eivät ole kohdanneet aiemmin kuin enintään etäyhteyksien päässä.
– Ryhmän kehittymistä on ollut hieno seurata. Jo tässä vaiheessa valmennusta on tullut hienoja oivalluksia, käytäntöön vientejä ja onnistumisia. Olen ylpeä ryhmäläisistä, jotka ovat todella paneutuneet aiheeseen. Tuskin maltan odottaa, mitä kaikkea valmennuksen loppuun mennessä ehtii tapahtua, Marja iloitsee.
Viikon hommat kuosiin viikkovarteissa
Millogin Business Control -toiminnon johtaja Tiina Lehto on toiminut esimiehenä noin kahdeksan vuoden ajan, josta kaksi ja puoli vuotta Millogilla Tampereella. Tiinan esimiestyön suurin viimeaikainen haaste on ollut koronapandemia, joka muutti työnteon mallit yhtäkkiä monimuotoisemmiksi.
Tiinan mielestä Reilu johtaminen -valmennuksen paras anti on se, että siellä pääsee vaihtamaan ajatuksia eri yksiköiden esimiesten kanssa. Ensimmäisellä jaksolla hän sai tuotantoesimiehiltä vinkin viikkovartista, minkä hän toteutti heti organisaatiossaan.
– Kalenterista voi olla vaikea löytää tunnin aikaikkunaa, joten lyhyt vartin palaveri maanantaiaamuna on helpompi toteuttaa. Jos jollakin on liikaa hommia ja jollakin olisi mahdollisuus auttaa, saamme nopeasti sovittua viikon kuvioita uusiksi.
Vuorovaikutustaitojen opettelua
Pansion toimipaikassa sähkö- ja automaatioryhmää vetävä ryhmäpäällikkö Juho Lehtonen aloitti esimiestyöt tämän vuoden alussa. Aiemmin hän on tuurannut esimiestään kolmen kuukauden jakson, joten ryhmäpäällikön työ on hänelle vielä uutta.
– Siirtyminen järjestelmäasiantuntijan työstä ryhmäpäälliköksi on vaatinut muutoksia työtapoihin ja ajatusmaailmaan. En ole vastuussa vain omista tekemisistäni, vaan myös siitä, että kaikki hommat tulevat tehdyksi ja että ryhmä toimii hyvin. Delegoimista on pitänyt opetella.
Valmennuksessa Juho on miettinyt ryhmän kehittämiseen liittyviä asioita. Vuorovaikutustaitojen opettelu on ollut hedelmällistä.
– Olemme miettineet, kuinka erilaisten ihmisten kanssa kannattaa kommunikoida ja asioida. Nämä taidot auttavat minua työssäni, Juho toteaa.
Asioiden johtamisesta ihmisten johtamiseen
Myös Lievestuoreella työskentelevällä ostopäällikkö Jussi Lepoaholla on pitkä kokemus asiantuntijatyöstä. Hän kertoo, että tuoreena esimiehenä on helppo lipsua ”asiantuntijasyndroomaan”.
– Välillä huomaan, että meinaan keskittyä asioihin ja detaljeihin tiimin ohjaamisen sijaan. Uuden roolin oppiminen vie aikaa. Vuorovaikutus on esimiestyössä ykkösprioriteetti ja siihen aion panostaa yhä enemmän, Jussi kertoo.
Valmennuksessa Jussin kynä on viuhunut ja muistiinpanoja on syntynyt kovalla tahdilla.
– Havahduin siihen, että en saa tarjota johdettavilleni valmiita ratkaisuja, vaan minun täytyy haastaa heitä löytämään toimiva ratkaisu itse, kun asiantuntijatyössä tilanne oli tavallaan päinvastoin.
Jussi on tyytyväinen siihen, että Millogilla panostetaan todella paljon esimiestyöhön ja sen laatuun.
– Arjessa ei ehdi näitä asioita pohtimaan. Valmennuksessa laitetaan puhelimet ja tietokoneet kiinni ja mietitään, mitä johtaminen ja esimiestyö on. Siitä saa uusia ajatuksia arkeen.