Meillä panostetaan työkykyyn

Millogille on kunnia-asia, että henkilöstö voi hyvin niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Pitkäjänteinen työ kokonaishyvinvoinnin eteen kannattaa myös taloudellisesti.

Millogin lista ajankohtaisista työkykyä edistävistä hankkeista ja toimista on hengästyttävän pitkä. Esimerkiksi osaamisen kehittämiseksi on järjestetty tehokkaita valmennuksia, joissa työntekijöitä on koulutettu reiluiksi työkavereiksi ja esimiehiä arkijohtamisen saloihin ja reiluiksi johtajiksi. Viimeksi yrityksessä aloitettiin asiantuntijapolkujen vahvistaminen Arvoa asiantuntijuudesta -valmennuksin.

”Reilu johtaminen on työkyvynkin kannalta olennaista. Vaadimme laadukasta esimiestyötä”, kertoo henkilöstöjohtaja Marja Kuronen.

Tänä vuonna yritys lanseerasi humoristisen Läheltä piti -miehen, jonka avulla työturvallisuuskulttuuria pyritään kehittämään edelleen. Henkilöstön esiin tuomia kehitystarpeita ja toiveita on toteutettu monissa hankkeissa, joita on käynnistetty säännöllisten työterveyskyselyjen tulosten perusteella.

Yhteen hiileen puhaltaen

Millogin pitkäjänteinen uurastus henkilöstön hyvinvoinnin eteen on huomattu myös yrityksen ulkopuolella. Tänä syksynä yritys valittiin finaaliviisikkoon Ilmarisen Työkykypalkinto 2018 -kilpailussa. Kilpailun tuomari Pekka Pohjakallio Hintsa Performancesta ilahtui siitä, että työkyvystä huolehditaan Millogilla yhtenä rintamana.

”Onnistumisemme on taannut se, että puhallamme yhteen hiileen. Johto on sitoutunut työkykyjohtamiseen, esimiehet ovat aktiivisia sen toteuttamisessa ja henkilöstö ymmärtää asian tärkeyden”, Kuronen luettelee.

Hän kertoo, että vahva satsaus henkilöstön työkykyyn kannattaa myös taloudellisesti.

”Esimerkiksi vuosittainen sairauspoissaolojen määrä oli meillä keskimäärin 4,5 prosenttia, ja se tippui viime vuonna 3,9:ään. Ilman moninaisia toimiamme luku voisi olla paljon suurempi”, hän avaa.

Henkilöstöasiantuntija Heli Kulonen on perehtynyt työkykyasioihin ja hän hoitaa kaikki yrityksen työkykytapaukset. Hän neuvoo esimiehiä ja henkilöstöä, osallistuu jokaiseen työterveysneuvotteluun ja on yhteydessä työterveyshuoltoon. Kulonen tuntee myös työeläkeyhtiön tarjoamat kuntoutusmahdollisuudet. Millogin yhteistyö työterveyshuollon ja työeläkeyhtiön kanssa on tiivistä.

”Näin meillä on ollut jo kohta 10 vuotta ja se on ollut hyvä käytäntö. Monissa yrityksissä on vasta nyt herätty näiden asioiden tärkeyteen. Ilmarinen pyysi Helin Työkykymestari-koulutukseen kertomaan meidän toimintatavoista. Tästä olemme ylpeitä”, Kuronen iloitsee.

Työkykyjohtamista ei voi ulkoistaa

Millogilla työkyvyn heikkenemisen varhaisiin signaaleihin tartutaan herkästi, jotta mahdollisimman moni tilanne korjaantuisi jo ennen sairauslomalle jäämistä. Myös työhön paluuta sairauspoissaolon jälkeen tuetaan aktiivisesti. Osatyökykyiset halutaan pitää töissä, joten jokainen kivi käännetään ennen kuin kukaan jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

”Moni on pystynyt jatkamaan työssä, kun työtä on tuunattu, kevennetty ja muutettu osa-aikaiseksi. Osatyökyvyttömyyseläke on aina kaikille osapuolille ja myös yhteiskunnalle parempi vaihtoehto kuin kokonaan töistä pois jäänti”, Kulonen kertoo.

Kuronen ja Kulonen korostavat, että Millogilla työkykyä parantavat toimet eivät koske pelkkää työhyvinvointia, vaan kokonaishyvinvointia. Kun yritys kannustaa henkilöstöä huolehtimaan kunnon unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, riittää heillä energiaa hoitaa työt tehokkaasti ja nauttia elämästä myös työajan ulkopuolella.

”Työkykyjohtamista ei voi ulkoistaa, vaan se on tehtävä itse. Tyky-toiminta ei tarkoita meillä saunailtoja ja liikuntaseteleitä, ne ovat vain pisara meressä. Se on reilusti johdettu mielekäs ja sujuva työ, joka lisää hyvinvointia”, Kuronen kiteyttää.

Millogin esimerkkihankkeita ja -toimia työkyvyn edistämiseksi:

  • Osaamisen kehittämiseen tähtäävät valmennukset ja asiat: muun muassa Reilu johtaminen, Reilu työkaveri, Arvoa asiantuntijuudesta, Arkijohtaminen, Varhaisen välittämisen ja puuttumisen valmennus, Auta ajoissa-päihdevalmennus
  • Työturvallisuuskulttuurin kehittäminen, Läheltä piti -mies, hiekkapussien jakaminen
  • Työterveysneuvottelut 70–100 kpl/vuosi, työhön paluun tukeminen, ammatillinen kuntoutus, Sopiva työ, Kiila-kuntoutus
  • Yhteiset kokoukset, työhyvinvoinnin projektiryhmä, työterveyskysely Vitaskoopin kehityskohteet
  • Hyvinvointivalmennukset, työyhteisösovittelut, Parempi vire, Savuton Millog, kävelytestit, ePassi, Työpaikkaruokailun kehittäminen
  • Henkilöstöpäivät, työkykyä edistävät joululahjat (terveystyyny, ulkoilupuku, nastakengät)
  • Laaja terveysturvavakuutus, määräaikaistarkastukset
  • Hyvä työterveysyhteistyö ja apu eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta