Millog kohottaa valmiuttaan Puolustusvoimien pääsotaharjoituksessa valmiussuunnitelman mukaisessa poikkeusolojen kokoonpanossaan. Kaakko 19 -harjoituksessa testataan valmiuden kohottamisen menettelyjä sekä alihankinta- ja tilaus-toimitusketjuja.
Kaakko 19 -pääsotaharjoitus on puolustusvoimien strategisen kumppanin Millogin tähän asti suurin kunnossapitoharjoitus, missä yli 70 milloglaista kahdeksasta eri yksiköstä tukee harjoitukseen osallistuvia joukkoja vikakorjauksin, tukipartioita lähettämällä ja varaosia toimittamalla. Harjoituksessa henkilöstö koulutetaan toimimaan poikkeusolojen mallin mukaisesti.
Tuen pääpainopiste on Millogin Vekaranjärven yksiköllä. Yksikönpäällikkö Sami Rautomäki kertoo, että tähän mennessä harjoituksen aikana paikalliset korjauspartiot ovat hoitaneet viitisenkymmentä keikkaa normaalin tuotannon ohella. Korjaamolla on myös pohdittu, kuinka keskeneräisen tuotannon alasajo toteutetaan, mikäli harjoitus vaatii korjaamotilojen tyhjentämistä harjoituskaluston tieltä. Korjaamon ajoneuvo-osaston tuotantoesimies Seppo Lehtisen mukaan harjoitus on tuonut uutta näkökulmaa valmiuteen.
– Strateginen kumppanuutemme syvenee koko ajan. Yhdessä harjoittelemalla keräämme kokemusta poikkeusolojen toiminnasta ja löydämme mahdolliset kehityskohteet, Lehtinen toteaa.
Harjoitus todentaa suorituskyvyn poikkeusoloissa
Kaakko 19 -harjoituksen Millog Oy:n pääsuunnittelija Petri Seppälä on erittäin tyytyväinen harjoituksen kulkuun. Tilauksia on tullut sunnilleen samalla tahdilla kuin muissa vastaavan kokoisissa harjoituksissa. Millog on kouluttanut henkilöstöä poikkeusolojen toimintamalliin ja oppi on mennyt perille.
– Harjoitus on hyvin monisyinen ja on siihen nähden lähtenyt todella hyvin käyntiin – meidän näkövinkkelistämme paremmin kuin koskaan aiemmin. Osaaminen jäsentyy harjoituksen aikana sitä mukaa, kun väki ratkaisee kunnossapidon haasteita, Seppälä kuvailee.
– Tämä on ainoa tapa, millä pätevöitämme itsemme vastaamaan asiakkaan vaatimuksiin. Tämä todentaa suorituskykymme poikkeusolojen haasteissa, hän jatkaa.
Alihankkija mukaan kumppanuusverkoston testaamiseen
Harjoituksessa testataan myös Millogin alihankintaketjun toimintamallia. Avainasiakaspäällikkö Erkki Tiainen Veho Oy:stä kertoo, että mahdollisuus kumppanuusverkoston toiminnan testaamiseen otettiin lämpimästi vastaan Veholla johtoa myöten. Tavoitteena on elvyttää harjoituksen aikana vikaantuneet ajoneuvot paikan päällä niin, että niiden käyttöä voidaan jatkaa eikä harjoitustoiminta keskeydy.
– Kyseessä on tärkeä pitkäaikainen loppuasiakas. Jos esille tulee jotain, mitä pitäisi kehittää, reagoimme siihen. Korjaamoketjumme vastaa siihen huutoon, mitä loppukäyttäjä ja Millog meiltä vaatii.
Vehon Kouvolan korjaamon huoltopäällikkö Arto Lassin mukaan korjaamolla on varauduttu siihen, että työn alle voi tulla normaalia enemmän huollettavaa ja korjattavaa. Iso harjoitus näkyy katukuvassa ja harjoitus voi muuttaa töiden prioriteetteja.
– Tämä uusi kokeilu yhteistyömme saralla voi avata silmiä taas joltain uudelta kantilta. Ehkä tulevaisuuden harjoituksiin voisimme varata isompiakin huoltopartiota kuin nyt.
Harjoituksen opit myös arkipäivän toimintaan
Petri Seppälälle on selvää, että Kaakko 19:n kaltaisissa pääsotaharjoituksissa kumppani tukee asiakkaan ydintehtävää, ja kaikki harjoituksessa opittu vaikuttaa positiivisella tavalla myös strategisen kumppanuuden arkipäivän toimintaan.
– Luottamus on se avainsana, mikä tässä rakentuu. Haluankin kiittää niin asiakasta, alihankkijoitamme kuin omaa harjoituksen suunnitteluun ja toteutukseen osallistunutta henkilöstöä. Suunnitteluun käytetty aika on kantanut hedelmää. Harjoituksessa on ollut helppo toimia, kun missään mutkissa ei ole oikaistu, Seppälä kokoaa.