Terveysvalmennus antoi puhtia Riihimäellä

Monelle on itsestään selvää, että liikuntaa pitäisi lisätä, mutta liikkeelle lähtö ja uusien tapojen juurruttaminen käytäntöön on vaikeaa. Millogin Riihimäen toimipaikalla kokeiltiin Fysios–Mehiläinen-terveysvalmennusta, josta osallistujat saivat hyvän alkusysäyksen kohti parempaa terveyttä.

Millogin Riihimäen toimipaikalla kokeiltiin keväällä 2023 kolme kuukautta kestävää terveysvalmennusta, joka sisälsi kaksi yksilötapaamista työfysioterapeutin kanssa, kolme pienryhmässä tapahtuvaa ohjattua liikuntakertaa kuntosalilla sekä itsenäisesti tehtäviä lihaskuntoharjoitteita. Valmennukseen osallistui 11 henkilöä ja siihen sai osallistua osittain työajalla.

Työfysioterapeutti Suvi Viisteensaari Mehiläiseltä kertoo, että terveysvalmennuspalvelulla on lähdetty etsimään parannuksia niin ihmisten tuki- ja liikuntaelinterveyteen kuin kokonaisterveyteen ja hyvinvointiin.

– Haluamme kannustaa työntekijöitä aktivoitumaan erityisesti terveyden kannalta riittävään liikkumiseen. Kaikki valmentajat ovat koulutukseltaan fysioterapeutteja, sillä tuki- ja liikuntaelinnäkökulma on valmennuksessa vahva. Liikkuminen ja liikunnallisuus voivat tarkoittaa eri ihmisillä eri asioita, joten haluamme herätellä ihmisiä miettimään, mikä olisi juuri itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopiva liikkumisen muoto, hän selventää.

Motivaation kannalta on tärkeää löytää sellainen liikuntalaji, josta innostuu.

Valmennuksen sisältöä voidaan muokata ryhmän tarpeiden mukaan. Riihimäellä ryhmä keskittyi lihas- ja yleiskunnon kehittämiseen ja venyttelyyn. Osa osallistujista asetti myös painonpudotustavoitteita.

Liike pitää selän kunnossa

Asentaja Tomi Piipposen työ Riihimäellä järjestelmähuoltojen parissa on fyysistä. Hän päätti osallistua terveysvalmennukseen alaselän ongelmien takia ja kannusti muitakin osallistumaan.

– Jos kuntosalille ei kehtaa lähteä yksin, valmennuksessa voi opetella liikkeet ja sitten uskaltaa mennä itsenäisestikin. Minulla oli ennen yleensä kerran vuodessa noidannuoli, minkä takia olen käynyt jo pitkään kuntosalilla kolmisen kertaa viikossa. Liike pitää selän kunnossa.

Tomi kertoo, että valmennuksessa moni osallistuja lähti ”nollista” eli halusi tukea liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Myös Tomi kokee saaneensa hyviä neuvoja uusiin liikkeisiin sekä vanhojenkin liikkeiden oikeaoppiseen suorittamiseen. Ryhmäliikunta loi joukkuehenkeä.

– Sain myös hyvää muistutusta esimerkiksi säännöllisten venytysten tarpeellisuudesta. Itse treenatessa menee helposti helpoimman kautta. Sitten vasta muistaa venytellä, kun tulee kiputiloja. Valmennus olisi voinut ehkä olla ajallisesti pidempi, jotta siinä ehtisi juurruttaa uudet tottumukset käytäntöön, hän sanoo.

Asentaja Tomi Piipponen harrasti säännöllistä liikuntaa jo ennen valmennusta, mutta sai hyviä vinkkejä liikkeiden tekemiseen kuntosalilla sekä muistutuksen venyttelyn tarpeellisuudesta

Valmennuksesta hyvä startti

Työfysioterapeutti Sari Vatanen, on verrannut riihimäkeläisten kanssa kurssilla asetettuja tavoitteita saavutettuihin tuloksiin. Valmennuksella oli positiivisia vaikutuksia: monen kokema kipu sekä koetut haitat työssä ja vapaa-ajalla pienenivät. Lisäksi parannusta nähtiin niin osallistujien fyysisessä kunnossa kuin toimintakyvyssä.

– Yksi koki tämän tietynlaisena alkusysäyksenä elämäntaparemonttiin – hänen tuloksensa saivat minut hymyilemään leveästi. Positiivinen ja kannustava ryhmähenki sekä taustalla tsemppaava valmentaja auttavat ihmistä tekemään asioita, Sari toteaa.

Hän muistuttaa, että motivaation kannalta on tärkeää löytää sellainen liikuntalaji, josta innostuu. Elämäntaparemonttiin täytyy olla myös voimavaroja eikä aina tarvitse lähteä kodin ulkopuolelle liikkumaan.

– Muutokset ympäristössä, kuten muutto toiselle paikkakunnalle, voi pysäyttää jo juurtuneen liikuntaharrastuksen. On hyvä tehdä valintoja, jotka helpottavat terveellisten elämäntapojen noudattamista.

Sari ja Suvi suosittelevat terveysvalmennusta tilanteessa, jossa ihminen kokee, että jonkin elämässä pitää muuttua. Se on hyvä paikka pysähtyä miettimään omia arvoja ja mahdollisuuksia.

– Valmennukseen tullaan hyvin erilaisista elämäntilanteista, osa on jo vauhdissa ja osa vasta miettii aloittamista. Tämä on hyvä startti. Osallistuja tekee isoimman työn pitkällä aikajänteellä arjessaan itse, he kiteyttävät.

Sarin ja Suvin vinkit parempaan terveyteen:

  • Pysähdy ja tee inventaario. Kirjaa ylös, kuinka voit, ja miksi vointisi on tällainen. Mitä teet jo terveyden kannalta hyvin? Mitä hyvää teet silloin tällöin, mutta et säännöllisesti? Tämä on se kultainen kohta, jota kannattaa lähteä monistamaan ja vahvistamaan.
  • Listaa, mitkä asiat haastavat terveiden elämäntapojen ylläpitämistä. Älä hyppää heti vaikeimpaan, vaan vahvista asioita, jotka menevät jo melko hyvin. Onnistumisista saat lisää voimaa suunnistaa yksi kerrallaan vaikeampienkin asioiden kimppuun.
  • Etsi liikuntamuoto, josta innostut. Pyri mahdollisuuksien mukaan aidosti lihaksia väsyttävään liikuntaan kaksi kertaa viikossa. Lihaskunto tukee myös niveliäsi.
  • Käy ulkona edes kerran päivässä. Happihyppy tekee hyvää!
  • Pienikin pysyvä muutos on huomattavasti parempi kuin lyhyt tsemppaus monen asian korjaamiseen kerralla.
  • Seuraa, mikä muuttuu. Jo ensimmäinen liikkeelle lähtö tuo myönteisiä vaikutuksia. Painonhallinnassa pelkkä peili ei ole hyvä mittari. Tärkeintä terveyden kannalta on pyrkiä säännölliseen elämään ja palautumisen ja kuormittumisen tasapainoon. Tämä voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, sillä elämä ei ole tasaista. On hyvä oppia tietämään, mikä auttaa kuormitustilanteissa juuri sinua!