Ratsastusseuran hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Nummi: ”Millogin lahjoitus auttaa kymmeniä koulukiusattuja saamaan onnistumisen kokemuksia”

Arvi Martikaisella on ikäviä kokemuksia koulukiusaamisesta. Nyt hän on junioreiden kenttäratsastuksen Suomen mestari ja monen hevosharrastajan esikuva.

Millog lahjoitti tänä vuonna joulutervehdyksiin varatut rahat koulukiusattujen lasten ja nuorten auttamiseen. Tallilla hevosen kanssa toimiminen on terapeuttista ja tuo onnistumisen kokemuksia, jotka voivat vahvistaa kiusaamisen haavoittamaa itseluottamusta. Ensimmäiseen ryhmään osallistuneet lapset tapasivat somevaikuttaja Arvi Martikaisen, jolla on kokemusta koulukiusaamisesta.

Suomen Ratsastajainliiton tallille Niihama Ridingiin saapui marraskuun 6. päivänä koulukiusattuja lapsia ja nuoria ryhmään, joka kokoontuu puoleksitoista tunniksi seitsemänä lauantaina ennen joulua. Ryhmässä he tutustuvat hevosiin, opettelevat niiden hoitamista ja taluttamista sekä toimivat yhdessä tallilla. Tavoitteena on hyvä mieli ja turvallinen olo sekä uusien ystävien löytäminen niin hevosista kuin ryhmäläisistä.

– Hevonen voi laukaista pattitilanteita, ja monesti hevosen selässä lapset alkavat höpöttää vapaammin. Kun on ensin katseltu puita ja lintuja, ja tultu sinuiksi tilanteen kanssa, lapsi voi alkaa yhtäkkiä kertoa koulu- tai kotitilanteesta. Hevosen kanssa saa olla oma itsensä ja kelpaa juuri sellaisena kuin on, eikä tallilla ole ulkonäköpaineitakaan. Ryhmään osallistuminen on ilmaista, sanoo Tampereen Ratsastusseuran hallituksen puheenjohtaja Anna-Maija Nummi.

Millogin lahjoittamat joulutervehdyksiin varatut rahat riittävät kolmen uuden ryhmän perustamiseen, joten lahjoituksen avulla voidaan tukea konkreettisesti noin kolmeakymmentä lasta tai nuorta. Ryhmän ohjaajina toimivat pararatsastuksen ohjaaja ja nuorisotyön ammattilainen Kirsi Vetämäjärvi sekä ratsastusterapeutti ja sosiaalialan ammattilainen Hanna Oikarainen. Osallistujat tai heidän vanhempansa ovat löytäneet tiedon ryhmästä netin kautta ja joistakin kouluista koulukuraattorit ovat ohjanneet lapsia mukaan.

– Ryhmien ohjaajat osaavat lukea ja käsitellä hevosia ja heillä on kokemusta erilaisten vaikeuksien kanssa painivien lasten auttamisesta. Ryhmät kokoontuvat lauantai-iltaisin, jolloin tallilla on rauhallista. Mukaan on tullut myös lapsia, joita ei ole varsinaisesti kiusattu, mutta jotka ovat jääneet yksin, Nummi kertoo.

”On tärkeää oppia tykkäämään omasta itsestä”

Koulukiusaamisesta kärsinyt lapsi tai nuori on usein haavoittunut ja epäileväinen itsensä suhteen. Hevosen käytöksen ja tunteiden havainnointi auttaa lasta tunnetaitojen harjoittelemisessa ja omien tunteiden käsittelyssä. Hevonen hyväksyy ja rohkaisee itseilmaisuun. Tämän on kokenut myös junioreiden kenttäratsastuksen Suomen mestari ja somevaikuttaja Arvi Martikainen, joka on monen tallilla käyvän lapsen ja nuoren esikuva.

– Rakastuin hevosharrastukseen, kun näin kuinka hienoja eläimiä hevoset ovat. Laji on vahvasti leimattu tyttöjen lajiksi ja poikana sain kuulla ilkkumista alakoulussa. Hyviltä kavereilta olen kuullut, että heitä on jopa uhattu väkivallalla. Onneksi ratsastus auttaa, hevoset ovat älyttömän terapeuttisia ja ajatukset siirtyvät ihan muualle, kun pääsee tallille, 16-vuotias Martikainen kuvailee.
Korumies Arviksikin kutsutun Martikaisen mielestä eläimen kanssa rakennettu molemminpuolinen luottamussuhde rauhoittaa sydäntä. Hevosen kanssa toimiminen opettaa paljon.

– 700-kiloista eläintä pitää oppia kunnioittamaan eikä sitä voi pakottaa tekemään yhtään mitään. Kun treenaan hevosilla, ajattelen aina hevosen etua. Hevoselta saa tukea ja lämpöä, jos sitä kunnioittaa, hän lisää.

Martikainen oli mukana Niihamassa aloittaneen ryhmän viimeisessä tapaamisessa. Hänellä on sanottavaa kaikille koulukiusatuille:

– Täytyy aina muistaa hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, ja oppia tykkäämään omasta itsestä, vaikka se tuntuisi vaikealta. On tärkeää olla oma itsensä mahdollisimman paljon!

Nuorissa on Suomen tulevaisuus

Martikainen on iloinen yritysten lahjoituksista koulukiusattujen auttamiseen, vaikka haavoittunutta lasta tai nuorta voi olla vaikea auttaa.

– Nuorissa on Suomen tulevaisuus, joten on järkevää panostaa ihmisiin, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Kenenkään ei kuuluisi saada huonoa kohtelua – siitä voi jäädä todella syvät arvet, jotka eivät parane koskaan, hän muistuttaa.
Myös Nummi toivoo mahdollisimman monen yrityksen lahjoittavan tähän tarkoitukseen, ja hän on myös haastanut talleja eri puolilta Suomea toimintaan mukaan. Ryhmiä on startannut ainakin Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

– Emme yritä käännyttää ketään hevosharrastajiksi, vaan haluamme antaa lapsille hyviä kokemuksia. Ensimmäisen ryhmän palaute on ollut pelkästään positiivista. Tammikuussa aloittavaan ryhmään voi ilmoittautua, ja perustamme samoihin aikoihin toisenkin ryhmän, jos osallistujia on paljon.

– Hirveästi on tullut esille tilanteita, joissa koulukiusatut ovat joutuneet väärille raiteille tai luovuttaneet. Jos edes yhden lapsen tai nuoren saisimme pois näistä luvuista, se olisi hieno asia, Nummi toivoo.

Lisätietokyselyt ja ilmoittautumiset voi lähettää sähköpostiosoitteeseen ansku.trs@gmail.com.