Valtakunnallista tapaturmapäivää vietetään 13.3. Päivä on oiva tilaisuus juhlistaa myös Millogin kohentunutta työturvallisuustilannetta. Kahden vuoden määrätietoinen työ on kantanut hedelmää ja työtapaturmia on sattunut paljon vähemmän.
Millogin työturvallisuustilastot puhuvat selvää kieltä. Turvallisuudessa on tapahtunut huima parannus ja tapaturmien määrä on saatu laskuun. Vuonna 2017 tilanne ei ollut hyvä ja tapaturmista aiheutuvia poissaoloja oli paljon. Suurin syy tapaturmiin oli liukastuminen työmatkalla tai kotipihassa.
– Vuonna 2018 aloitimme suunnitelmallisen työturvallisuuskampanjoinnin, jolla pyrittiin asennemuutokseen. Halusimme työturvallisuuden kehittämisen osaksi jokaisen työntekijän arkea ja siinä olemme onnistuneet. Työtapaturmat vähenivät viime vuonna 38 %, mikä on todella hieno saavutus, henkilöstöjohtaja Marja Kuronen sanoo.
Huumoria ja asiaa samassa paketissa
Työturvallisuustietoisuuden ensimmäinen askel oli herättää henkilöstö huomaamaan arjen vaarapaikkoja. Avuksi tietoisuuden lisäämiseen keksittiin humoristinen Läheltä piti -mies, ”Löpä”, jota esittää näyttelijä Heikki Silvennoinen. Löpän työarkea on seurattu videoissa ja kuvia on käytetty työturvallisuudesta muistuttavissa materiaaleissa.
– Hahmo on hauska, helposti lähestyttävä ja Silvennoinen meille kaikille tuttu näyttelijä. Kevyillä videoilla on painavaa asiaa, ja niissä on nostettu esiin niitä arjen pieniä tekoja, jotka lisäävät turvallisuutta. Ennakointi ja työkaverin auttaminen ovat tärkeässä asemassa, laatu- ja turvallisuusjohtaja Sami Saloranta sanoo.
Työturvallisuustietoutta ja ennakoivaa asennetta on lisätty myös erilaisten työturvallisuuskoulutusten avulla. Lisäksi työturvallisuuskortin suorittaminen on tullut pakolliseksi koko henkilöstölle. Aikaisemmin kortti on ollut pakollinen vain tuotannossa työskentelevillä, mutta tämän kuun loppuun mennessä kaikki milloglaiset ovat suorittaneet kortin.
Työturvallisuus tähtäimessä strategiatasolta lähtien
Asennemuutos on näkynyt erityisesti työturvallisuushuomioiden määrässä, sillä vuonna 2019 kirjattiin jopa 2132 huomiota, eli keskimäärin kaksi turvallisuushuomiota yhtä milloglaista kohden. Tämän vuoden tammi-helmikuun aikana huomioita on tehty jo huimat 780 kappaletta, mikä enteilee koko vuodelle huomiomäärän tuplaantumista viime vuoteen verrattuna. Kovasta kehityksestä kertoo se, että vuonna 2017 huomioita tehtiin vain 51 kappaletta. Työturvallisuushuomioiden määrä on sidonnainen myös koko henkilöstön tulospalkkioon, mikä on suora signaali asian tärkeydestä strategisella tasolla ja kannustaa henkilöstöä uudella tavalla.
– Työturvallisuus on tärkeä osa Millogin strategiaa ja ajatus sisältyy myös visiolauseeseemme ”Yhdessä parempi ja turvallinen tulevaisuus”. Lause kuvaa sekä tehtäväämme isossa kuvassa että tapaamme toimia myös sisäisesti. Lisäksi yhtenäisiä turvallisuuskuulumisia viedään ahkerasti eteenpäin koko organisaatiossa. Viime vuoden alusta käytössä on ollut työturvallisuuspäällikön tekemä kuukausittainen raportti, joka on käsitelty aina yksittäisistä tiimipalavereista johtoryhmän ja hallituksen kokouksiin asti, Sami sanoo.
Pukinkonttiin turvallisuutta edistäviä lahjoja
Turvallisuutta on parannettu myös konkreettisilla henkilöstön etuuksilla – talvisin Millog on jakanut työntekijöille hiekkasäkkejä kotipihan hiekoitukseen ja pukinkontista on kahtena jouluna löytynyt turvallisuutta lisääviä lahjoja, kuten nastakengät ja kodin turvallisuuspaketti, joka sisälsi sammutuspeitteen, suojalasit, ensiapulaukun ja kodin ensiapukirjan.
– Olemme myös uudistaneet työterveyspalveluitamme ja ne tukevat nyt entistä paremmin henkilöstön työkykyä. Ennaltaehkäisevää tietoa ja apua terveyteen vaikuttavista asioista on nyt vieläkin paremmin saatavilla, Marja sanoo.
Kaiken kaikkiaan työturvallisuuden kehitys on ollut huimaa, mutta vielä on tehtävää turvallisuuden parantamiseksi. Yksikin tapaturma on liikaa, joten on syytä pitää aistit valppaina ja kehittää turvallisuutta edelleen.
– Milloglaiset ovat tehneet hyvää työtä ja kiinnittäneet työturvallisuuteen yhä enemmän huomiota. Nyt turvallisuuden lisääminen on meidän kaikkien yhteinen juttu, joten jatketaan samaan malliin, Marja kiteyttää.