Millogin ja Define-verkoston järjestämän DEFINE Hackathonin voittajaksi kruunattiin opiskelijoista koostuneen tiimin sensoriratkaisu, joka keskittyi taistelukentän valvonnan haasteisiin. Juha Mäkelä Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta sanoo, että monella hackathonissa esitetyllä ratkaisulla olisi hyvää jatkokehityspotentiaalia Puolustusvoimien operatiivista toimintaa ajatellen.
Millog järjesti yhdessä Defence Innovation Network Finlandin (Define) kanssa kaksoiskäyttöteknologia- aiheisen DEFINE Hackathonin 26.–28. syyskuuta 2024 Riihimäellä. Kilpailun voitti Boom Mesh -tiimi sensoreihin keskittyneellä ratkaisullaan.
Boom Meshiin kuuluivat Aalto yliopiston diplomi-insinööriopiskelijat Aarno Koponen, Annika Eloranta, Emil Lintunen, Miikka Leppinen ja Rika Lintunen. Tiimi kehitti kilpailun aikana sensoripaketteja, joiden avulla esimerkiksi taistelukentälle voitaisiin luoda valvontaan ja tiedusteluun soveltuva tietoverkko. Boom Mesh vakuutti tuomarit innovaatiollaan ja kilpailun aikaisella tiimityöskentelyllään, mutta kehuja sateli myös tapahtuman aikana konkreettisesti rakennetuille antenneille, joiden avulla tiimi havainnollisti ratkaisuaan.
– Olo on huojentunut. Emme odottaneet voittoa, sillä hackathonissa oli mukana paljon osallistujia, joilla oli pidemmälle kehitettyä teknologiaa. Vedimme kilpailun kyllä lujaa ja lähdimme liikkeelle tehtävän kanssa vasta paikan päällä. Finaalia edeltävänä yönä teimme vielä aamuneljältä viimeisen antennin valmiiksi, kertaa Emil Lintunen.
Voittajaratkaisun lisäksi tapahtumassa palkittiin myös tiimit Sapper Intelligence ja Kilpi SWARM. Carmen Loew sekä Jacob von Manteuffelin muodostama Sapper Intelligence saapui kilpailuun Saksasta. Tiimin tekoälypohjainen ratkaisu keskittyi kasvillisuuden alla olevien kohteiden, kuten miinojen havaitsemiseen. Kilpi SWARM tiimiin kuuluivat Björn Sjölund, Gabriel Nyman, Niclas Jern ja Tuomas Wuoti yrityksestä Kilpi. Heidän sensoreihin perustuva verkkoratkaisunsa tuki niin ikään tiedustelua ja valvontaa.
Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy palkitsi voittajatiimin 5 000 euron rahapalkinnolla, ja he saavat myös poikkeuksellisen mahdollisuuden esitellä ratkaisuaan Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalingolle ja Puolustusvoimien tutkimuslaitokselle. Millog palkitsi toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet tiimit 2 000 ja 1 000 euron rahapalkinnoilla. Lisäksi parhaat joukkueet saivat liput tammikuussa 2025 järjestettävään puolustus- ja turvallisuusalan SecD-Day-tapahtumaan ja liiketoiminnan kehityksen tukipalveluita Riihimäen kaupungilta.
48 tuntia – 61 Kilpailijaa
DEFINE Hackathonissa joukkueille annettiin haaste hyödyntää arjen välineitä puolustus- ja turvallisuusalalla. Ratkaisuissa oli pyydetty keskittymään kyberturvallisuuteen, katastrofiavun järjestelmiin, miehittämättömiin ilma-alusjärjestelmiin ja autonomisiin järjestelmiin, viestintäverkkoihin sekä tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämiseen uhkien havaitsemisessa. Joukkueiden kilpailutöissä korostuivat erilaiset drooneihin liittyvät ratkaisut, kuten elektronisen häirinnän estämiseen, tilannekuvaan ja autonomiseen
toimintaan keskittyneet innovaatiot.
48 tuntia kestäneessä kilpailussa oli mukana 18 joukkuetta ja 61 kilpailijaa sekä kotimaasta että ulkomailta. Osallistujien kirjo oli laaja. Mukana oli sekä pidemmälle kehitettyä teknologiaa että kilpailun aikana rakennettuja ratkaisuja.
Tiimeissä oli opiskelijoita, mutta myös valmiita yrityksiä ja startupeja, jotka näkivät kilpailussa erityisesti verkostoitumispotentiaalia. Moni toivoi palautetta innovaatiolleen puolustusalalta sekä lisää ymmärrystä Puolustusvoimien teknologiatarpeista. Osa osallistujista kertoi harrastavansa hackathoneja laajemmin ja lähteneensä mukaan tapahtumaan kehittämään ja testaamaan omaa osaamistaan.
Monella ratkaisulla jatkokehityspotentiaalia
DEFINE Hackathonissa osallistujat pääsivät sparraamaan ideoitaan koko tapahtuman ajan laajan ammattilaismentorijoukon kanssa, johon kuului Puolustusvoimien ja Millogin edustajia sekä muita teknologian ja elinkeinoelämän huippuasiantuntijoita. Myös kilpailun tehtävät laadittiin yhdessä Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kanssa. Tapahtuman toteutuksesta vastasi Ultrahack.

tutkimuslaitokselta oli yksi hackathonin tuomareista.
Hackathonin tuomaristossa mukana ollut Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen informaatiotekniikan osastopäällikkö, everstiluutnantti, Juha Mäkelä kertoo yllättyneensä positiivisesti osallistujien ammattitaidosta ja innostuneisuudesta.
– Innovaatioiden taso oli korkea ja kilpailu oli tiukka. Kahdessa päivässä monet tiimit saivat jalostettua ideasta konseptitason ratkaisuja ja parhaimmillaan päästiin jopa demonstroimisvaiheeseen asti. Monella esitetyllä ratkaisulla on hyvää jatkokehityspotentiaalia Puolustusvoimien operatiivista toimintaa ajatellen, Mäkelä sanoo.
Tapahtuma oli Mäkelän mielestä hyvä tilaisuus nähdä, miten kaksoiskäyttötuotteiden kautta startup-yrityksissä voidaan synnyttää Puolustusvoimia ja kokonaisturvallisuutta kehittäviä innovaatioita.
– Mielestäni hackathon onnistui tuomaan yhteen niin joukkueet, mentorit kuin meidät tuomaritkin tavalla, joka hyödytti meitä kaikkia, ja opimme paljon tapahtuman aikana. Hackathonin aihe on erittäin ajankohtainen, koska Puolustusvoimat näkevät Ukrainasta saatujen opetusten perusteella ison tarpeen innovaatiokehitykselle sotilaallisen maanpuolustuksen kannalta, hän sanoo.
Myös Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkoulun johtaja, everstiluutnantti Juha Tuomisen mukaan DEFINE Hackathon toimi hyvänä esimerkkinä yhteisestä toiminnasta verkoston ja Puolustusvoimien välillä. Riihimäellä toimiva Johtamisjärjestelmäkoulu tarjoaa muun muassa informaatiopuolustuksen ja kyberpuolustuksen opetusta Puolustusvoimien ja eri viranomaisten henkilöstölle. Lisäksi koulu vastaa kybervarusmiesten erikoiskoulutuksesta.
– On hienoa, että Definen kaltaiset toimijat tarjoavat foorumeita, kuten DEFINE Hackathon, joissa ideoita ja innovaatioita voidaan esittää ja niiden toteuttamiskelpoisuutta voidaan arvioida matalalla kynnyksellä. Define-verkosto on ollut meille hyvä yhteistyökumppani erityisesti osana kybervarusmiesten koulutusta. Verkosto tarjoaa mahdollisuuden kehittää osaamistamme yhdessä erilaisten toimijoiden kanssa ja tukee myös varusmiesten siirtymistä työelämään asepalveluksensa jälkeen, Tuominen kertoo.
Define Innovation Hub käynnistyy
DEFINE Hackahton järjestettiin Riihimäen Veturitalleilla, aivan kivenheiton päässä rautatieasemalta. Pian tiloissa aloittaa toimintansa Define-verkoston kaksikäyttöteknologioihin keskittyvä yrityskiihdyttämö ja Innovation Hub, jotka tukevat erityisesti Kanta-Hämeen alueella, korkean teknologian alalla toimivien pienten ja keskisuurten yritysten kasvu- ja kansainvälistymismahdollisuuksia.
Define-verkoston ohjausryhmän puheenjohtaja ja Millogin Viranomaiset- ja teollisuus toimialan johtaja Toni Piispa kiittää kaikkia DEFINE Hackathoniin osallistuneita tiimejä ja onnittelee menestyksekkäästä tapahtumasta.
– Mukana olleet tiimit osoittivat luovuutta ja teknistä osaamista, joka varmasti vie heidän ideansa vielä pitkälle. Toivonkin näkeväni tiimejä jatkokehittämässä ratkaisujaan Riihimäellä Definen yrityskiihdyttämössä ja Innovation Hubissa! Yhdessä meillä on erinomainen mahdollisuus tehdä Riihimäen seudusta entistäkin merkittävämpi puolustusteknologian keskittymä, Piispa sanoo.