80 vuotta Puolustusvoimien huutokauppoja

Kuvassa keskellä juhlahuutokilvan voittanut Jarno Jamalainen yhdessä Millogin logistiikkapäällikkö Petri Lundelinin (vas.) ja huutoa meklaroineen Jone Nikulan kanssa.

Puolustusvoimien huutokaupat ovat elävää perinnettä, jota Millog jatkaa yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Huutokauppojen 80-vuotismerkkivuotta juhlistettiin perinteisen syyshuutokaupan yhteydessä Kalkussa.

Puolustusvoimien käytöstä poistettua kalustoa huutokaupattiin Millogin toimipaikalla Tampereen Kalkussa perinteisessä syyshuutokaupassa 9.–10. lokakuuta. Tämän vuoden tapahtuma oli erityinen, sillä samalla juhlistettiin huutokauppojen 80-vuotista taivalta. Ensimmäinen Puolustusvoimien huutokauppa järjestettiin Tampereella 28. joulukuuta 1944 jatkosodan päätyttyä ajoneuvojen ylijäämän purkamiseksi.

Merkkivuoden kunniaksi huutokaupan molempina päivinä yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Sotamuseon näyttelyyn, joka esitteli muun muassa sota-ajan puhdetöitä. Erityistä huomiota herätti huutokauppa-alueella esillä ollut puukaasuttimella varusteltu Ford M40 -kuorma-auto, joka edustaa aikansa kekseliäisyyttä. Lisäksi näytillä oli Kalkun huutokaupassa vuonna 1957 myyty Laitil-merkkinen traktori, joita käytettiin muun muassa tykinvetäjinä jatkosodassa.

Huutokaupassa nähtiin myös erityinen meklari, kun radiosta ja tv-ohjelmista tuttu toimittaja Jone Nikula nappasi kiinni vasaran varresta toisena huutokauppapäivänä. Nikula meklaroi juhlavuoden kunniaksi tarjolle asetetun erikoishuudon numero 80. Juhlahuuto koostui maastopukuun ja ilmakivääriin puetusta mallinukesta sekä tavarapyörästä, jonka varustelaatikko oli täynnä SA-kaupan aarteita – kirjoja, vaatteita ja muita löytöjä.

80-vuotisjuhlahuuto

Pirkkalalainen Jarno Jamalainen voitti juhlahuutokilvan, omien sanojensa mukaan huokeaan 1 500 euron hintaan. Jamalainen kertoo mallinuken päätyvän maskotiksi hänen rengasliikkeeseensä. Tällä kertaa huutokilpailun kulku ei jäänyt vain paikalla olleiden nähtäväksi, sillä sosiaalisen median palvelu TikTokissa ”KumitassuJarnona” sisältöä tekevä Jamalainen striimasi tapahtuman suorana seuraajilleen.

– Olen käynyt Kalkun huutokaupassa monta kertaa. Hernesoppaa pitää aina saada, ja olenpa täältä useamman pakettiautonkin huutanut. Välillä huudot menevät aika hulluiksi, ja olen itsekin innostunut huutamaan aika kovia hintoja, hän sanoo nauraen.

”Mieletön nostalgia-arvo”

Maanpuolustusaktiivina tunnettu Nikula on tuttu näky erilaisissa reserviläistapahtumissa. Rokkireserviläisen mukaan maanpuolustushenki on kulkenut mukana nuoruudesta lähtien. Tänä päivänä reserviläisyys merkitsee hänelle sekä velvollisuutta että etuoikeutta vapaan demokratian kansalaisena.

Nikula ei tunnustaudu aktiiviseksi armeijaylijäämän keräilijäksi, mutta sotahistoria ja siihen liittyvät muistoesineet, kuten isoisän ansiomitalit, ovat hänelle tärkeitä.

– Se täytyy kertoa, että ensimmäinen puukkoni oli venäläisen tankin jousesta tehty ”puhdetyöskeglu”. Siitä oli terä katki ja siksi sainkin sen, vaikka olin 3-vuotias. Jumalauta mä olin ylpeä siitä! hän kertoo.

”On hienoa, että Puolustusvoimat kierrättää kalustoaan ja antaa sen jatkaa elämäänsä joko käytössä tai näytteillä.”

Jone Nikula, Juontaja ja toimittaja

Meklarointi sujui Nikulalta mallikkaasti. Edes kasvoja piiskaava syyssade ja tuuli eivät hetkauttaneet kokenutta esiintyjää. Hän kehuu kokemusta hauskaksi ja mieleenpainuvaksi.

– Onhan näillä vehkeillä ihan mieletön nostalgia-arvo. Näen täällä nytkin vempeleitä, joiden kyydissä olen itsekin istunut. Toisaalta nämä ovat myös hyödyllisiä koneita. On hienoa, että Puolustusvoimat kierrättää kalustoaan ja antaa sen jatkaa elämäänsä joko käytössä tai näytteillä, Nikula pohtii

Käytetty materiaali saa uuden elämän

Millog on vastannut Puolustusvoimien huutokauppojen järjestämisestä vuodesta 2009 alkaen. Strategisena kumppanina Millog huolehtii myös siitä, että elinkaarensa päähän tuleva puolustusmateriaali käsitellään asianmukaisesti, joko hävittämällä, kierrättämällä uudelleenkäytettäväksi tai myymällä sen huutokaupassa tai Hämeenlinnassa sijaitsevassa SA-kaupassa.

Tänä päivänä Millog järjestää huutokauppoja pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa Tampereella, mutta materiaalin saatavuuden mukaan niitä on järjestetty myös muilla paikkakunnilla. Puolustusvoimat päättää, mitkä materiaalit huutokaupataan, ja Millog huolehtii, että kaikki sujuu jouhevasti sekä ennen tapahtumaa että sen aikana.

– Meillä on jälkikäsittelyssä hyvä kumppanuushenki, ja teemme yhdessä töitä samaa päämäärää tavoitellen, kehuu Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen myyntipäällikkö Jari Kokkola.

Hänen mukaansa vuosien saatossa Puolustusvoimille on piirtynyt selkeä kuva siitä, mitä huutokauppatapahtumissa kannattaa myydä. Kiinnostavinta materiaalia on ostajien näkökulmasta erityisesti ajoneuvot sekä niiden varaosat ja työkalut. Tyypillinen tuotto huutokaupoista ja muusta romumyynnistä on noin 3–4 miljoonaa euroa vuosittain riippuen myyntiin tulevien kohteiden valikoimasta.

– Varat käytetään esimerkiksi kunnossapidosta syntyvien kustannuksien kattamiseen, Kokkola kertoo.

Ainutlaatuiset kohteet houkuttelevat kävijöitä

Puolustusvoimien huutokaupan vetovoima ei ole vuosien mittaan himmennyt. Tapahtuman pitkän historian ansiosta osa osallistujista edustaa jo perheensä toista tai kolmatta sukupolvea. Monille tapahtuma on perinne, kuten laitilalaiselle Martti Helkkulalle, joka on vieraillut huutokaupoissa säännöllisesti yli 20 vuoden ajan. Huutokaupoista on haettu sekä työkoneita omalle maatilalle että myytäväksi eteenpäin.

Martti Helkkula

– Isän kanssa aikoinaan ruvettiin käymään tapahtumassa silloin, kun itselläni ei ollut vielä ajokorttiakaan. Nyttemmin olen tullut välillä oman jälkikasvun kanssa, mutta huutokaupan sijoittuminen arkipäivään hankaloittaa osallistumista, kun nuoret ovat koulussa, Helkkula kertoo.

Yksityishenkilöiden lisäksi huutokaupoissa käy laaja joukko eri toimijoita – elämysmatkailuyrittäjistä keräilijöihin ja jälleenmyyjiin. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluva hämeenkyröläinen Jarno Lamminmäki huusi tällä kertaa kuorma-auton kitkaketjuja. Huutoa meklaroinut Millogin logistiikkapäällikkö Petri Lundelin veisteli vasaraa napauttaessaan, että Lamminmäki on ostanut vuosien varrella ketjua enemmän kuin kukaan muu.

Jarno Lamminmäki

– Myyn ketjuja eteenpäin! Äskeinen lava tarttui mukaan 27 vuoden kokemuksella. Olisin voinut maksaa vaikka mitä, sillä periaate oli, että vien nämä mukanani. Etsin huutokaupoista kaikenlaista tavaraa uudelleen myytäväksi. Osa materiaalista puretaan osiksi ja osa korjataan sekä myydään sellaisenaan, Lamminmäki sanoo.

Monet huutokauppakävijät kertovat, että tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden löytää ainutlaatuisia kohteita, joilla on paitsi käyttöarvoa myös kiinnostavaa historiaa. Tapahtuma on elävää perinnettä, jota Millog jatkaa yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.