Innovaatiopöhinä murtaa nyt vauhdilla tietään puolustusalalle, ja se on täynnä mahdollisuuksia, muistuttaa teknologian tutkimuskeskus VTT:llä puolustusalasta vastaava Sauli Eloranta.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut kaupallisten teknologioiden hyödyntämisen merkityksen puolustuksen tukena. Esimerkiksi satelliittien, droonien ja erilaisten joukkorahoitteisten digitaalisten ratkaisujen käyttö on tarjonnut keinoja parantaa tilannekuvaa ja viestintää. Nämä kokemukset ovat kiihdyttäneet puolustusteknologian kehitystä kohti avointa yhteistyötä siviiliteknologiayritysten kanssa. Samalla Euroopassa käytävä sota on kasvattanut yleisesti puolustustarvikkeiden kysyntää.
Puolustuksen ja siviiliteknologian välillä rakentuva yhteistyö haastaa perinteistä toimintamallia, missä teknologiat ovat syntyneet tähän asti pääasiassa puolustusalan omasta, pitkäaikaisesta kehitystyöstä. VTT:n puolustusteknologioihin liittyvän toiminnan johtajan Sauli Elorannan mukaan käynnissä oleva kehitys on osa niin sanottua New Defence -ilmiötä, joka muuttaa puolustustalouden kenttää laajemmin. Vastaavanlainen murros on koettu esimerkiksi avaruusteknologiassa, kun kaupalliset yritykset ovat tulleet valtiollisten toimijoiden, kuten Nasan ja Euroopan avaruusjärjestö Esan rinnalle.
– Kaupalliset ratkaisut eivät sellaisenaan välttämättä sovellu puolustuskäyttöön, mutta siviiliteknologian kokeileva kulttuuri ja nopea innovaatiotahti voivat vauhdittaa erilaisten teknologioiden käyttöönottoa puolustusalalla kustannustehokkaasti, Eloranta kuvailee.
Käänteentekevä muutos
Yrityksillä on ollut perinteisesti korkea kynnys päästä mukaan puolustusalalle tiukkojen turvallisuusvaatimusten, vakiintuneiden toimittajasuhteiden ja pitkäaikaisten sekä monimutkaisten hankintaprosessien vuoksi. New Defence -ilmiön myötä uudet ekosysteemit ja verkostot helpottavat alan sisäänpääsyä, kun yritykset, tutkimuslaitokset ja puolustusalan toimijat tekevät yhdessä kehitystyötä.
– Tämä on käänteentekevä muutos alalla. Muutokseen tulisi suhtautua uteliaasti ja innokkaasti. Ei kannata pelätä, että New Defence syrjäyttää perinteisen puolustusteollisuuden, vaan ennemmin se tukee sitä, Eloranta toteaa.
”Kun verkostoissa saadaan apua puolustusalalta, pystytään löytämään ne oikeat tarpeet ja nopeuttaa toivottujen teknologioiden kehitystä.”
Sauli Eloranta, VTT
Millog on ottanut aktiivisen roolin osallistumalla kahteen puolustus- ja siviilialoja yhdistävään ekosysteemiin, Digital Defence -ekosysteemiin (DDE) ja Defence Innovation Network Finlandiin (Define). Millogin Viranomaiset ja Teollisuus -toimialan johtaja Toni Piispa huomauttaa, että vaikka verkostot ovat vielä suhteellisen uusia, Millogilla nähdään niissä hyvää potentiaalia kehittää Puolustusvoimille entistä tehokkaampia ja monikäyttöisiä ratkaisuja.
– Verkostoissa Millog pyrkii tukemaan uusien ratkaisujen ja innovaatioiden testausta ja nopeaa käyttöönottoa Puolustusvoimien tarpeisiin. Lisäksi verkostot vahvistavat myös omaa osaamistamme ja liiketoimintojemme kehitystä, hän sanoo.
New Defence -murroksen keskellä yritykset ja startupit tarvitsevat Elorannan mukaan tukea ja tietoa puolustusalan toimintaympäristöstä. Vakiintuneiden puolustusalan toimijoiden, kuten Millogin apu tienviitoittajana ja parhaiden käytäntöjen jakajana on tärkeää ovien avaamiseksi.
– Siviilipuolella yrityksiltä puuttuu usein ymmärrys puolustusalan käyttötapauksista. Sparraustilaisuuksissa on monesti nähty, että yrityksen esittelemälle teknologialle löydetäänkin esimerkiksi toinen, tärkeämpi käyttötapa puolustuksessa, kuin mitä yritys itse tuli ajatelleeksi. Kun verkostoissa saadaan apua puolustusalalta, pystytään löytämään ne oikeat tarpeet ja nopeuttaa toivottujen teknologioiden kehitystä, Eloranta sanoo.
Sadat yritykset kiinnostuneita puolustusalasta
Korkean teknologiaosaamisen maana suomalaisyrityksillä on paljon annettavaa kasvavalle puolustusmarkkinalle myös kansainvälisesti. Uusien verkostojen yksi keskeisimpiä tavoitteita onkin tukea suomalaisyritysten kasvua ja helpottaa vientiponnisteluita globaaleille puolustusmarkkinoille, kuten muihin Nato-maihin.
Verkostojen lisäksi vientiä ja tuotekehitystä vauhdittavat uudet rahoitusmekanismit ja kiihdyttämöt, kuten Euroopan puolustusrahasto EDF, EU:n puolustusalan innovaatiojärjestelmä EUDIS sekä Naton startupeille suuntaamat Dianakiihdyttämö ja tutkimuskeskukset, joita Suomessa koordinoi VTT. Lokakuussa Riihimäellä toimintansa käynnisti myös Suomen ensimmäinen sekä siivili- että sotilaskäyttöön soveltuviin kaksikäyttöteknologioihin erikoistunut Define Accelerator -yrityskiihdyttämö, joka tukee startup-yrityksiä liiketoiminnan ja tuotteiden kehityksessä.
– Erilaiset pitching- ja sparraustilaisuudet ovat osoittaneet, että sadat siviilipuolen yritykset ovat kiinnostuneita puolustusalasta. Uskon, että näitä yrityksiä voi olla Suomessa jopa tuhansia! Tämä on iso voimavara Suomen kokonaisturvallisuudelle, Eloranta kertoo.