Millog ja Hämeen ammattikorkeakoulu solmivat kumppanuuden

Rami Harmaala, Millogin strategisesta kumppanuudesta vastaava johtaja.

Millog ja HAMK tekevät pitkäjänteistä, strategista yhteistyötä yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden parantamiseksi.

Millog on Suomen puolustusvoimien strateginen kumppani, joka vastaa Puolustusvoimien kaluston kunnossapidosta ja erikoistunut myös muiden viranomaisten ja yritysten huoltovarmuuden turvaamiseen sekä kokonaisvaltaiseen elinkaarenhallintaan. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) tekee ketterää ja soveltavaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa, joka tuottaa ajantasaista ymmärrystä ja osaamista. Millogin ja HAMKin kumppanuuden kautta tätä osaamista pystytään tuomaan myös kriisitilanteisiin varautumiseen ja puolustusalalle.

– HAMKilla on tuoreita ja raikkaita ajatuksia sekä soveltavan tutkimuksen osaamista ja monipuolista kokemusta yritysyhteistyöstä. Millogilla puolestaan on pitkä kokemus huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden alasta, joten yhteistyössä täydennämme hyvin toisiamme, kuvailee Rami Harmaala, Millogin strategisesta kumppanuudesta vastaava johtaja.

Tekoäly turvallisesti käyttöön

Tekoäly ja siihen liittyvät teknologiat kehittyvät huimaa vauhtia. Parhaillaan HAMKissa kehitetään muun muassa työkaluja turvallista tekoälylaboratoriota varten, jonka avulla yritykset ja yhteisöt voivat kokeilla ja luoda vastuullisia tekoälyratkaisuja tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistavassa ympäristössä. Millog on mukana hankkeessa.

– On tärkeää, että meillä Suomessa huolehditaan omasta tekoälyosaamisesta ja -resilienssistä – kyse on varautumisesta ja omavaraisuudesta, toteaa HAMKin tutkijayliopettaja Timo Hynninen, joka toimii TKI-Äly -hankkeen projektipäällikkönä.

Viime vuonna käynnistyneessä hankkeessa on jo kehitetty tekoälytyökaluja, jotka mahdollistavat yrityksille tekoälyn hyödyntämisen omalla laitteella, ilman suoraa verkkoyhteyttä. Näin pystytään mahdollistamaan tietoturvallinen tekoälyratkaisu, joka voidaan ottaa käyttöön myös Millogin kaltaisessa organisaatiossa, jossa datan ja laitteiston turvallisuus on erityisen tärkeässä roolissa.

Mahdollisuuksia opiskelijoille

Tänä päivänä Millog Group työllistää jo on noin 1300 henkilöä. Kanta-Hämeen lisäksi Millog toimii laajasti koko Suomessa. Myös opiskelijoita työllistetään harjoitteluihin mahdollisuuksien mukaan. HAMKista onkin jo ollut opiskelijoita suorittamassa esimerkiksi konetekniikan ja tieto- ja viestintätekniikan koulutuksiin liittyviä harjoitteluitaan.

– Jos haluaa olla tuottamassa yhteiskunnan turvallisuutta, Millog on erinomainen mahdollisuus. Meillä pääsee tekemään siviilinä merkityksellistä työtä kokonaisturvallisuuden varmistamiseksi, ja meillä jopa 96 prosenttia työntekijöistä pitää työstään, Rami Harmaala kertoo.

HAMKin opiskelijoiden osaamista on hyödynnetty myös Millogille tehdyissä opinnäytetöissä. Viime vuosina opinnäytetöiden aiheina ovat olleet muun muassa konesalin valvontatyökalut, kuitumatriisin käyttö testausympäristössä sekä työtehtävien välisen segregaation vähentäminen.

Yhteistyö syvenee verkostoissa

Millog ja HAMK kuuluvat myös molemmat DEFINE-verkostoon (Defence Innovation Network Finland), joka kokoaa Riihimäen kaupungin aloitteesta yhteen puolustus- ja turvallisuusalan yritykset sekä oppilaitokset ja tutkimuslaitokset.

Verkoston tavoitteena on kiihdyttää osallistujien innovaatio- ja kehitystoimintaa sekä kasvattaa yritysten liikevaihtoa. Riihimäen Veturitalleille on muun muassa rakentumassa generatiivisen tekoälyn kehitysympäristö, jonka tarkoituksena on mahdollistaa yritysten, erityisesti startupien, tekoälykokeilut ja siten tukea yritysten kasvua.

Yhteistyö on laajentumassa myös kansainväliseksi innovaatioverkosto ODINin (Organisation for Defence Innovation in the Nordics) puitteissa. Helmikuussa 2025 muodostetussa ODINissa mukana on DEFINEn, Millogin, HAMKin ja SAKOn lisäksi noin kaksikymmentä liettualaista, tanskalaista, ruotsalaista ja norjalaista yritystä, tutkimuslaitosta sekä valtion tukemaa organisaatiota.

Millog Oy on Suomen puolustusvoimien strateginen kumppani ja erikoistunut viranomaisten ja yritysten huoltovarmuuden turvaamiseen sekä kokonaisvaltaiseen elinkaarenhallintaan.

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on oppimis- ja tutkimusyhteisö tekijöille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Meitä on yli 10 000 biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian tulevaisuuden tekijää. Toimimme seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti.