Asentaja Antti Holmén: Millimetripeliä töissä ja vapaalla

Antti Holménilla on plakkarissaan syksyn 2023 MM-mitalin lisäksi ainakin 15 suomenmestaruutta, yksi poikien EM-pronssi ja alle 70-kiloisten miesten ottelupronssi. Kaulassa muutama mitaleista. ”Lajin voi aloittaa vaikka 75-vuotiaana, kuten ylöjärveläinen mustan vyön taekwondoka Salme Nummela on tehnyt.”

Millog-konserniin kuuluvan Senopin asentaja Antti Holmén oli viime syksynä tekemässä historiaa, kun Suomen miesten taekwondo-joukkue takoi pronssia MM-kisoissa Tampereella. Tärkeä harrastus hyödyttää monella tavalla myös työuralla ja muussa elämässä.

Black Eagle Taekwondo-do -seuran salilla Tampereen Hervannassa hikoilevan Antti Holménin voi tunnistaa hihassa ja housunlahkeiden sivussa kulkevasta mustasta raidasta. Raita on osoitus mustan vyön neljännestä arvosta, joka on sabum eli opettaja. Mustan vyön Dan-arvot kulkevat ensimmäisestä arvosta yhdeksänteen eli suurmestariin, ja jo ennen mustan vyön saavuttamista on täytynyt läpäistä yhdeksän eri väristen vöiden
vyökoetta.

Korealaisessa kamppailulajissa taekwondossa harjoitellaan millintarkkoja liikesarjoja ja näyttävyyttä lajiin tuo esimerkiksi puulevyjen tai seinätiilien murskaaminen potkuilla tai lyönneillä. Antti ja hänen kaksoisveljensä Jukka aloittivat harrastuksen 18 vuotta sitten, ja viime syksynä veljekset saivat kaulaansa MM-joukkuekisamitalit Tampereella pidetyissä kisoissa. Suomi ei ollut aiemmin yltänyt miesten joukkuekilpailussa mitaleille, joten 21 joukkueen kisassa kolmas sija tuntui todella hyvältä.

– Tämä on mahtava laji, sillä treenatessa kunto kasvaa samalla, kun saa viettää aikaa kavereiden kanssa. Kilpailemisen lopetin syksyn MM-kisoihin, mutta opetan kaksi kertaa viikossa 9–12-vuotiaita ja treenaan noin neljä kertaa viikossa.

Antin ensimmäinen taekwondo-opettaja oli Libanonista lähtöisin ja valmennusmenetelmiltään perinteinen, joten harjoituksissa sai usein kuulla huutoa. Antin menetelmät ovat lempeämpiä, mutta välillä ääntä pitää korottaa, jos meno menee liian villiksi.

– Opettajana olen ehkä joskus liiankin kärsivällinen. Kymmenen vuoden opetuskokemus on koulinut siihen, että pystyn auttamaan junioreita muissakin kuin treeniongelmissa. Joskus annan neuvoja esimerkiksi koulukiusatuille, kuinka asioita voisi käsitellä.

Senopilla Antti on toiminut asentajana neljän vuoden ajan. Sitä ennen hän huolsi raidekalustoa Pirkkalassa Buwo Oy:ssä. Sopimussotilaanakin hän on toiminut
Pirkkalan lennostossa lentomekaanikon hommissa. Senopilla hän viihtyy, sillä siellä on hyvät työkaverit ja esihenkilöt ja työtä riittää.

– Taekwondo painottaa rehellisyyttä, kohteliaisuutta, sinnikkyyttä, itsehillintää ja lannistumatonta henkeä. Tietyissä tekniikoissa puhutaan millimetreistä ja asteista. Tätä tarkkuutta vaaditaan myös työssä konttien integroinnissa. Harrastus on tuonut myös sellaista ihmisläheistä suhtautumista kanssaihmisiin sekä rehellistä käytöstä, hän kertoo.