Santeri Heinonen työskentelee tällä hetkellä panssarivaunuasentaja Hattulassa. Santerin urapolku Millogilla alkoi jo 14-vuotiaana kesätöissä ja tulevaisuudessa tähtäimessä siintää konetekniikan insinöörin pätevyys.
Kun Santeri Heinonen tuli Millogille töihin ensimmäistä kertaa kesällä 2009, hän ei aavistanut minkälainen työura edessä odottaisikaan. Armeijakaluston ”vihreät vehkeet” ja hyvä työporukka veivät mukanaan ja työnkuva sekä vastuu ovat kasvaneet vuosi vuodelta.
– Pari ensimmäistä kesää tein kaikenlaista puhdehommaa, kuten leikkasin nurmikkoa tai raivasin risuja. Kolmantena kesänä pääsin tekemään jo teknillisempää työtä vanhempien asentajien apupoikana, sillä olin juuri aloittanut ajoneuvoasentajan opinnot Koulutuskeskus Tavastialla, Santeri muistelee kesätöitään.
Työssä on vaihtelua ja ulkomaan komennuksia
Millog oli vahvasti mukana koko Santerin opintojen ajan, sillä hän suoritti Millogille myös työharjoittelun ja kaikki opintojen näyttötyöt. Valmistumisen jälkeen Puolustusvoimien kalusto oli luonnollisesti läsnä myös armeijan harmaissa ja aika kului panssarivaunujen kunnossapidon parissa. Kotiin armeijasta Santeri lähti alikersanttina.
– Armeijan jälkeen kävin Forssassa raskaan kaluston asentajan hommissa kokeilemassa, millaista työ on ”ulkomaailmassa”. Se ei kuitenkaan ollut ihan mieleeni, ja onneksi Millogille haettiinkin hetken päästä neljää asentajaa toukokuussa 2015, Santeri muistelee hyväntuulisena.
Santeri on ollut tyytyväinen Millogin tarjoamiin haasteisiin ja uusiin mahdollisuuksiin. Vaihtelua työpäiviin on tullut ulkomaan kurssitusten ja komennuksien myötä.
– Olen ollut muun muassa Hollannissa puolen vuoden asennuskurssilla. Lisäksi on ollut mukava päästä osallistumaan kaluston vastaanottamisiin. Kun on ostettu uutta kalustoa, olemme menneet myyntimaahan paikan päälle tarkastamaan, että asiat hoidetaan sopimusten mukaan ja tuoneet kaluston Suomeen, Santeri selventää prosessia.
Opiskelua tuetaan Millogilla
Millogilla työntekijöitä kannustetaan oman urapolun muokkaamiseen ja jatko-opiskeluun. Myös Santerille painotettiin, että opiskelua tuetaan, jos sellainen vaihtoehto kiinnostaa. Ajatusta hetken kypsyteltyään hän haki opiskelemaan Hämeen ammattikorkeakouluun konetekniikan insinööriksi ja sai opiskelupaikan.
– Työn ohessa opiskellessa haastavinta on oma ajankäyttö. Aika raskastahan tämä välillä on, mutta Millog on myös hyvin joustanut näissä asioissa. Kun tietyt ehdot täyttyvät, meillä on mahdollisuus saada palkallisia vapaapäiviä opiskeluja varten tai tuen voi saada halutessaan myös rahallisena. Se on iso etu, Santeri sanoo.
Tulevaisuus näyttää mitä hommia Santeri tekee valmistumisen jälkeen. Suunta on kuitenkin eteenpäin ja työuraa hän haluaa jatkaa ehdottomasti Millogin leivissä.
– Toivon, että tutkinnon suoritettani siirtyisin jossain vaiheessa esimerkiksi osaavaksi toimihenkilöksi. Katsotaan siinä vaiheessa, miten asiat ovat. Millogilla on seuraavina vuosina tulossa paljon muun muassa eläköitymisiä, jotka vaikuttavat näihin asioihin. Joka tapauksessa ura jatkuu Millogilla jatkossakin, Santeri kertoo.
Millogiin työantajana Santeri on tyytyväinen ja samat asiat tuntuvat mukavilta kuin ensimmäisenä kesänä yli kymmenen vuotta sitten: Millog on reilu ja luotettava työpaikka, jossa homma toimii.
– Millogia työpaikkana harkitseville haluan sanoa, että kannattaa laittaa hakemusta. Hakuvaihe saattaa kysyä kärsivällisyyttä, kun valituille tehdään turvallisuusselvitykset, jotka saattavat kestää. Odotus kuitenkin palkitaan, Santeri kannustaa.