Yksikönpäällikkö Hanna-Leena Islander – ”Olen löytänyt jalansijan organisaatioissa osaamisen kautta”

Riihimäellä asuva ja työskentelevä Millogin yksikönpäällikkö Hanna-Leena Islander on mennyt elämässä ennakkoluulottomasti eteenpäin ja tarttunut rohkeasti mahdollisuuksiin. Tie on vienyt ulkomaille… ja takaisin koti-Suomeen.

Sähkötekniikan diplomi-insinööri Hanna-Leena Islanderin työura alkoi opintojen jälkeen Konecranesilla suurnostureiden suunnitteluinsinöörinä ja jatkui samalla työnantajalla 15 vuoden aikana muun muassa hankintapäällikön, projektinvetäjän ja tehdaspäällikön rooleissa. Ansioluetteloon on tullut rivejä myös Kiinassa uuden tehtaan rakennusvuosista sekä Voimatelilla tuotantopäällikkönä ja Koneen Hyvinkään sähkölaitejärjestelmätehtaan tehdaspäällikkönä toimimisesta.

– Huomasin, että Kiinassa johtaminen on hyvin erilaista kuin Suomessa. Kulttuurissa vallitseva kasvojen menettämisen pelko ohjaa paljolti ihmisten toimintaa, hän toteaa.

Esimerkkinä hän kertoo delegoinnin erilaisuudesta Suomessa ja Kiinassa. Kun hän antaa Suomessa tehtävän, ja sanoo, että sen pitää olla perjantaina valmis, hän voi luottaa sen toteutumiseen.

– Kiinassa tehtävä pitäisi jakaa pienempiin osatehtäviin ja seurata jokaisen osan suoritusta. Henkilö ei välttämättä ymmärrä koko tehtävää, eikä uskalla sanoa siitä mitään. Myös palautteen antamisessa pitää kiinalaisessa kulttuurissa mennä kieli keskellä suuta.

Hanna-Leenaa on auttanut työelämässä se, että hän on todella sopeutuvainen ja pystyy aistimaan asioita ja tunteita ihmisistä helposti.

– Olen aina mennyt eteenpäin ennakkoluulottomasti ja ollut kiinnostunut erilaisista asioista. En ole miettinyt, voinko tehdä tuota tai opiskella tuollaista, kun olen nainen. Olen tarttunut rohkeasti mahdollisuuksiin.

Millogilta uusia näkökulmia työhön

Myös Millogille Hanna-Leenaa veti halu kasvattaa osaamistaan. Uusi toimiala, palveluliiketoiminta ja strateginen kumppanuus puolustusvoimien kanssa ovat avanneet uudenlaisia näkökulmia työhön. Riihimäen yksikönpäällikkönä hän on toiminut nyt vuoden verran. Hän on opiskellut Millogin järjestelmiä ja palveluliiketoiminnan lainalaisuuksia itse sekä asiantuntijoiden avulla. Hanna-Leena on ollut todella vaikuttunut milloglaisten valtavasta asiantuntemuksesta järjestelmien suhteen.

– Pystyn samastumaan täysin Millogin strategiaan. Mielestäni arkijohtamisen projekti on juuri sitä, mitä tarvitaan. Olen nähnyt teollisuudessa esimerkkejä siitä, kun flow-tila lähtee sykkimään. Pieniä asioita on muutettu periksiantamattomuudella ja siten on saavutettu suuria. Haluan tukea henkilöstöä näissä muutoksissa.

Hanna-Leenan päivittäinen työn on melkoista sillisalaattia, sillä siihen kuuluu paljon kokoustamista, hr-asioiden hoitamista, tuotantoon liittyviä kehitysasioita sekä kokonaisvastuu omasta tontista. Riihimäen yksikköön luetaan myös Hattulan, Tikkakosken ja Rovaniemen etäpisteet, joissa hän vierailee silloin tällöin.

– Jaan ympärilläni ilosanomaa arkijohtamisesta, joka on tuonut kuuluville tekijöiden äänet sekä yhtenäistänyt johtamiskäytäntöjämme.

Tasapuolinen johtaja

43-vuotias Hanna-Leena on kolmen tyttären äiti ja iso osa hänen vapaa-ajastaan kuluu lapsia harrastukseen kuljettaen. Hän laulaa kuorossa ja karaokessa – omin sanoin sanottuna joskus rasittavuuteenkin asti. Musisointia kuuluu myös kotona, kun Hanna-Leena tarttuu pianoon ja tyttäret lyömäsoittimiin ja klarinettiin. Hän tykkää aktiivisesta elämästä, joka kohdistuu enemmän vaikuttamiseen kuin puutarhanhoitoon.

Luonteeltaan hän on avoin ja kuunteleva ja päätöksenteossa faktoihin nojaava. Tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus ovat hänelle tärkeitä arvoja. Esimiesasemassa häntä kiinnostaa ihmisten kanssa työskentely.

– Ihmisten johtaminen on ollut minulle polku, jota ei ole tarvinnut koskaan kyseenalaistaa. Minulla on luontainen tarve olla tekemässä päätöksiä ja vastata asioista. Totta kai minua kiehtovat myös tekniset asiat. Joku ripaus pitää olla kiinnostavaa teknologiaa.

Hanna-Leena kokee löytäneensä aina oman jalansijansa organisaatiossa osaamisen kautta. Joskus nuorempana hän aiheutti ihmetystä miesvaltaisella alalla johtajana työskennellessä, mutta hänen toimintatavastaan johtajana on tykätty.

– Olen empaattinen, mutta silti määrätietoinen ja tasapuolinen alaisia kohtaan. Toimintatapani on perusteltu ja järjestelmällinen. Olen vaativa, mutta myös tietyllä tapaa ymmärtävä.

Päätöksenteossa hän ei halua jyrätä, vaan kuunnella ihmisten kommentteja ja saada porukassa aikaan päätöksen, jonka hän voi allekirjoittaa ja joka on linjassa strategian kanssa. Hän on rohkaissut ihmisiä olemaan yhteyksissä ja viestimään ongelmista.

– Pyrin olemaan kuulolla, sillä tässä roolissa on vaikea korjata asioita, jos niistä ei saa kunnolla palautetta.

Edelleen oppimisen polulla

Hanna-Leenan mielestä Millog on työskentely-ympäristönä hyvin erilainen verrattuna hänen aiempiin tehtäviinsä. Puolustusvoimien asiakkuus tuo omaa mielenkiintoa ja paljon uutta oppia.

– Toimimme tärkeiden asioiden äärellä. Maanpuolustuksessa käsitellään paljon insinöörimieltä hiveleviä, moniteknologisia asioita. Olen viihtynyt Millogilla hyvin, ja olen oppimisen polulla edelleen.

Yksikönpäällikön pestikään naisena miesvaltaisessa yksikössä ei ole tuntunut vaikealta, sillä hän ei katso asiaa tästä vinkkelistä.

– Tämä on työtä, mihin koen soveltuvani ja missä koen onnistuvani.