Itä-Suomen yliopisto – Hyperspektri­kuvantamisen soveltaminen syöpäkirurgiassa

Väitöskirjatutkija Sami Puustinen on mukana tutkimuksessa, jossa analysoidaan hyperspektrikuvantamisen soveltuvuutta etenkin toiminnallisesti tärkeiden kudostyyppien erotteluun. Syöpäkirurgiassa hermoja on vaikea erottaa visuaalisesti, ja mikäli leikattavaan kudoksen mukana lähtee hermokudosta, voi haitaksi jäädä pysyviä halvauksia.

Tutkimuksessa käytetään Senopin hyperspektrikameraa ja Itä-Suomen yliopistosta kootut ryhmät kehittävät tietokoneohjelmistoja, jotka käsittelevät kudosten optisia ominaisuuksia kuvaavaa dataa. Neurokirurgian professori Juha E. Jääskeläinen Itä-Suomen yliopistosta toivoo, että spektrikuvantaminen saadaan mahdollisimman nopeasti kaikkiin leikkauksissa käytettäviin mikroskooppeihin ja endoskooppeihin.

”Senopin osuus on oleellinen tutkimuksessa. Ilman toimivaa yhteistyötä emme voisi levittää teknologian käyttöä neurokirurgian asiantuntijoille.”

Sami Puustinen, tutkija

– Kun keräämme elävistä kudoksista paljon tietoa, alkaa järjestelmä vähitellen oppia. Meidän täytyy koota kirurgisen kuvantamisen spektripankki, jota voimme jakaa muuallekin, hän kertoo.

– Senopin osuus on oleellinen tutkimuksessa. Ilman toimivaa yhteistyötä emme voisi levittää teknologian käyttöä neurokirurgian asiantuntijoille. Dosentti Elomaa on tehnyt Euroopankin mittakaavassa uraauurtavan työn fotoniikan tuomisessa lääketieteelliseen käyttöön, mistä olemme kiitollisia, hän lisää.

Lue myös: Millog-yhtiöiden asiakaslehti MAILI 1/2021

Kysy lisää!