Kesätyöntekijä Väinö Viljakainen – Suomen ehkäpä erikoisimmassa kesätyössä pääsee jopa panssarivaunun kyytiin

Väinö Viljakaisella on kesätyö, jollaisen voi tarjota vain yksi työpaikka koko maassa. Hän työskentelee Millogilla panssarivaunuasentajana. Ainutlaatuisessa työympäristössä ei tarvitse olla valmis osaaja, vaan tärkeää on oppimishalu ja kiinnostus raskaaseen kalustoon.

Tamperelainen opiskelija Väinö Viljakainen työskentelee tänä kesänä Millog Oy:n Hattulan-toimipaikassa, jossa huolletaan ja korjataan Puolustusvoimien panssarivaunukalustoa.

– Olen aina ollut kiinnostunut panssarivaunuista. Luen usein artikkeleita niistä ja katson aiheesta dokumentteja. Armeijassa olin asentajana, mikä oli hyödyllinen kokemus, sillä sain siitä kokemusta ja varmuutta, 22-vuotias Viljakainen kertoo.

Hattulassa työskentelee noin sata milloglaista. Viljakainen on töissä kesä–elokuussa, ja syksyllä hän palaa Tampereen ammattikorkeakouluun opiskelemaan konetekniikkaa.

– Viihdyn Millogilla erittäin hyvin, koska työporukka on mukava ja työ on mieluista. Olen saanut tehdä monipuolisia asioita ja päässyt tutustumaan Leopard-panssarivaunujen toimintaan. Olen oppinut muun muassa erilaisten erikoistyökalujen käyttöä. Parasta tähän mennessä on ollut panssarivaunun kyydissä oleminen.

Millog palkkasi nuoria 17 paikkakunnalle

Millog ylläpitää Puolustusvoimien maa- ja merivoimien kalustoja sekä ilmavoimien valvontajärjestelmiä. Yhtiössä pääsee työskentelemään ainutlaatuisissa tehtävissä, jollaisia ei ole tarjolla missään muussa yrityksessä Suomessa. Lisäksi milloglaisten työllä on erityinen merkitys, sillä se parantaa Suomen ja suomalaisten turvallisuutta.

– Työnantajana Millog haluaa olla vakaa, vastuullinen ja reilu. Vaikka moni yritys jätti tänä vuonna koronakevään vuoksi kesätyöntekijät palkkaamatta, me halusimme tarjota töitä nuorille. Koronarajoitteiden takia pystyimme työllistämään tavallista pienemmän määrän kesätyöntekijöitä, mutta heitä on silti kymmeniä, sanoo Millogin vt. henkilöstöjohtaja Minna Hyrylä.

Millogilla on tänä kesänä 53 varsinaista kesätyöntekijää, lisäksi ”tutustu työelämään ja tienaa” -tehtävissä on ollut 28 koululaista. Nuoria työskentelee ympäri Suomea kaikkiaan 17 paikkakunnalla: Hattulan lisäksi Hämeenlinnassa, Haminassa, Kouvolassa, Laukaassa, Kajaanissa, Oulussa, Tervolassa, Juupajoella, Orivedellä, Ruovedellä, Tampereella, Jyväskylässä, Säkylässä, Turussa, Kirkkonummella ja Riihimäellä.

– Millogilla asiat hoituvat hyvin. Alussa sain hyvän perehdytyksen ja turvallisuuskoulutuksen, ja käytännön työtä teemme työpareina. Minulla on kaksi mentoria, joilta voin aina kysyä, jos jokin on epäselvää, kertoo Väinö Viljakainen.

Lisäksi Millogilla on tehty kesätyöntekijöille oma taskukokoinen kesätyöopas, jota voi kuljettaa mukana. Opas tukee työntekoa ja helpottaa yrityksen toimintamalleihin perehtymistä.

Erilaisia tehtäviä oman kiinnostuksen mukaan

Millogilla kaikkien työntekijöiden hyvinvointia, kehittymistä ja kouluttamista pidetään tärkeänä, joten myös kesätyöntekijät pääsevät kokeilemaan erilaisia tehtäviä kiinnostuksensa mukaan.

– Minut yllätti positiivisesti se, että tämä ei ole mitään kahvinkeittotyötä, vaan saan tehdä oikeita hommia. Se on tosi hienoa, Väinö Viljakainen toteaa.

Panssarivaunuasentaja tarvitsee monenlaisia tietoja ja taitoja, kuten sähkö- ja hydrauliikkaosaamista sekä mekaanisten järjestelmien korjaustaitoa. Puolustusvoimien raskas kalusto vaatii lisäksi sellaista erikoisosaamista, jonka oppii parhaiten työtä tekemällä.

– Emme etsineet asentajaksi valmista tekijää, vaan oppimishaluista ja uteliasta nuorta, jolla on kiinnostusta raskaan kaluston parissa työskentelyyn. Odotamme kesätyöntekijöiltämme oma-aloitteisuutta ja rohkeutta tarttua työhön sekä uskallusta esittää kysymyksiä. Moni milloglainen on aloittanut urapolkunsa kesätyön tai harjoittelun kautta. Kasvatamme tulevaisuuden osaajia hyvin ainutlaatuisessa työympäristössä, selittää Minna Hyrylä.