Oppilaitoksesta urapolulle Millogille – Kasper suunnittelee optisia pinnoitteita

Fysiikkaa opiskellut Kasper Honkanen palautti pro gradu -opinnäytetyönsä Jyväskylän yliopistoon kesällä 2019. Nyt plakkarissa on maisterin tutkinto ja vakituinen työpaikka Millogilla tuotannonkehitysasiantuntijana.

Ennen pinnoitusta optiikka pestään ultraäänipesulinjastossa ja plasmapuhdistetaan. Pinnoite höyrystetään optiikan päälle tyhjiöhöyrystyskoneessa. Kuuma höyryste kiinteytyy nopeasti sitä viileämmän optiikan pinnalle. Pinnoitusjälki tarkastetaan erän testikappaleesta spektrofotometrillä. Muun muassa tämä prosessi ja siihen liittyvät moninaiset termit ovat hyvin tuttuja 27-vuotiaalle Kasper Honkaselle, joka työskentelee Millogin Lievestuoreen toimipaikassa tuotannonkehitysasiantuntijana.

Jo lapsuudessa Kasper oli matematiikasta kiinnostunut ja myöhemmin mielenkiinto laajeni luonnontieteisiin, erityisesti fysiikkaan. Hän päätyikin lukion jälkeen opiskelemaan fysiikkaa Jyväskylän yliopistoon tähtäimenään asiantuntijatyö, jossa voisi soveltaa luonnontieteitä. Millogille hän tuli ensin kesäharjoitteluun ja sitten opinnäytetyötään tekemään.

– Yliopiston sähköpostilistalle tuli lista yrityksistä, jotka hakevat fyysikoita harjoittelijoiksi. Pistin muutamaan paikkaan hakemuksen sisään. Millogilta otettiin yhteyttä ja kutsuttiin työhaastatteluun. Pian haastattelun jälkeen minut toivotettiin tervetulleeksi, Kasper kertoo.

Lennettäisiinkö Saksaan?

Kesällä 2018 Kasper ajoi Millogin Lievestuoreen toimipaikalle, missä hän opetteli käyttämään pinnoituslaitetta ja teki alustavaa tutkimusta yksikerrospinnoituksista sekä harjoitteli prosessioptimointia. Jo kolmantena harjoitteluviikkona hänet lennätettiin Saksaan koulutukseen.

– Pääsin opettelemaan uuden optisen monitorointijärjestelmän saloja ja harjoittelemaan sen käyttöä. Tuntui hyvältä, että minuun luotettiin jo kesäharjoittelussa niin paljon, että pääsin ulkomaille kouluttautumaan, hän sanoo.

Kesäharjoittelun lopulla työpaikalla syntyi ajatus, että opinnäytetyön voisi tehdä aihepiiristä, johon Kasper perehtyi kesäharjoittelun aikana. Työ jatkui osa-aikaisena heti kesätyöjakson perään. Optiikan valmistuksen asiantuntija Olli Herranen ohjasi opinnäytetyön tekemistä Millogilla ja apulaisprofessori Jussi Toppari yliopiston puolelta.

– Speksasimme yhdessä kokonaisuuden ja kommunikaatio oli helppoa, sillä Jussi ja Olli tunsivat toisensa jo entuudestaan. Jussi katsoi, että teoreettiset lähtökohdat ovat kunnossa ja Olli auttoi ja ohjasi kokeellista osuutta. Työtä tein aika itsenäisesti, Kasper toteaa.

Kesäkuussa 2019 Kasper palautti valmiin pro gradu -työnsä ja joi tuttujen kanssa kakkukahvit maisteriksi valmistumisen kunniaksi.

Työpaikka löytyi ennen pandemiaa

Tällä hetkellä Kasper muun muassa suunnittelee uusia optisia pinnoitteita, ohjeistaa pinnoitteita työstäviä operaattoreita heidän työssään ja auttaa ongelmatilanteissa sekä johtaa pinnoitteiden testaamis- ja optimointiprosesseja. Jos pinnoituslaitteeseen tarvitaan huolto, Kasper hoitaa asian eteenpäin.

Keväästä lähtien työ on tapahtunut koronavirusepidemian takia paljolti etänä Jyväskylästä käsin, ja Lievestuoreelle hän on ajellut lähinnä neuvomaan pulmallisissa tilanteissa tai mittausten tekemisessä.

Hän suosittelee muitakin hakeutumaan Millogille opinnäytetyötä tekemään, sillä hän tuntee useamman henkilön, jotka ovat saaneet sitä kautta työpaikan. Hänen kohdallaan vuoden mittainen määräaikainen työjakso vaihtui toistaiseksi voimassa olevaan työsopimukseen kesällä 2020.

– Oppilaitosyhteistyö hyödyttää molempia osapuolia – Millog saa uusia työntekijöitä ja opiskelijat saavat paperit käteen!

Kasper kertoo viihtyneensä Millogilla erittäin hyvin. Hän on iloinen, että ehti saada työpaikan jo ennen pandemian alkamista.

– Saan tehdä työtä itsenäisesti ja minulle annetaan vastuuta, mutta apu on aina saatavilla. Lähitulevaisuudessa jatkan tätä samaa hommaa ja kehitän optiikan valmistusta omalla osa-alueellani. Optiikassa tapahtuu koko ajan uutta, joten aika ei kyllä varmasti käy pitkäksi, hän kokoaa.

Oppilaitoksesta urapolulle Millogille on juttusarja, jossa kerrotaan urapoluista, jotka ovat lähteneet liikkeelle oppilaitosyhteistyön kautta. Moni on päätynyt vakituiseen työsuhteeseen Millogille tehtyään yrityksessä esimerkiksi työssäoppimisjakson, oppisopimuksella työskentelyn tai opinnäytetyön. Juttusarjassa tuodaan esiin myös yhteistyöoppilaitosten edustajien ja opinnäytetöitä ohjaavien esimiesten ajatuksia siitä, kuinka urapolkuja kannattaa lähteä rakentamaan.