Puolustusvoimat jatkaa Puolustusministeriön pyynnöstä kertakäyttöisten FFP2- ja FFP3-suojausluokan hengityssuojainten puhdistamista kesäkuussa neljän viikon ajan. Millog on rakentanut käytännön operointikyvyn ja osaamisen, jotta työ voidaan siirtää jatkossa Millogin vastuulle.
Puolustusvoimat on kokeillut hengityssuojainten puhdistamista vetyperoksidihöyrystysmenetelmällä huhti-toukokuun aikana. Millog oli mukana projektissa tekemässä puhdistustyötä. Testeissä saadut tulokset osoittivat, että hengityssuojaimet ovat käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja ne täyttävät suojaimilta vaadittavat tekniset ominaisuudet.
Testeissä saadut tulokset osoittivat, että hengityssuojaimet ovat käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja ne täyttävät suojaimilta vaadittavat tekniset ominaisuudet.
Suojainten puhdistamista jatketaan nyt Puolustusministeriön pyynnöstä neljän viikon ajan. Hengityssuojaimet varastoidaan ja puhdistettujen suojaimien säilyvyyttä varasto-olosuhteissa seurataan edelleen. Jakson aikana selvitetään myös pehmeiden materiaalien, kuten sairaalassa käytettävien suojatakkien puhdistusmahdollisuutta ja puhdistamisen vaikutuksia niiden ominaisuuksiin. Nyt puhdistettavalla erällä ei korvata muilta markkinoilta saatavia suojaimia, vaan varaudutaan tilanteeseen, jossa hengityssuojaimia ei ole muualta saatavissa.
– Olemme olleet innolla mukana testaustoiminnassa ja näemme vastuunsiirron meille luontevana. Toiminta on meille erittäin merkityksellistä ja osa perustehtäväämme kansallisen poikkeusolojen suorituskyvyn rakentajana ja huoltovarmuuden turvaajana, Millogin valmiusjohtaja Petri Seppälä kertoo.
Puhdistuslinjastoa operoidaan 15 henkilön voimin ja Millogin työnjohto ohjaa oman henkilöstön lisäksi työssä mukana olevaa Finnairilta lomautettua työvoimaa. Puhdistuslaitteisto on osoittautunut toimivaksi ja valmius puhdistustoiminnan uudelleen käynnistämiseen myöhemminkin on hyvä, mikäli tarve vaatii ja päätös tästä tehdään. Puolustusvoimat siirtää neljän viikon puhdistusjakson aikana laitteiston ja puhdistustoiminnan kokonaisvastuun Millogille mahdollista jatkoa varten.
– Olemme kouluttaneet henkilöstöä työhön siten, että he pystyvät osallistumaan monipuolisesti prosessin eri vaiheisiin, niin suorittavaan työhön kuin työnohjaustehtäviin. Henkilöstön asenne on ollut erittäin hyvä, kertoo puhdistustoiminnan työnjohtajana toimiva järjestelmäasiantuntija Juha Koskinen.
– Jo testien aikana rakensimme puhdistuslinjaston operointikyvyn. Olemme asiantuntijoidemme kanssa muodostaneet ymmärryksen siitä, kuinka puhdistusprosessi toimii operatiivisesti ja kemiallisesti. Olemme valmiit ottamaan kokonaisvastuun, mikäli työtä päätetään jatkaa vielä tämän neljän viikon jakson jälkeen, Millogin tekninen päällikkö Samppa Astikainen toteaa.