Merkityksellinen työ Millogilla – Vuonna 2017 Joni purki kesätyössä rynnäkkökiväärejä ja tämän vuoden alusta hänet vakinaistettiin tuotantoesimiehen tehtävään

26-vuotiaalle Joni Kilpiselle työ on tärkeä arjen jaksottaja. Esimiestyössä häntä kiehtoo vastuunotto ja työn tulosten näkeminen. Merkitystä hänelle luo se, että Millog on osa isompaa koneistoa ja tärkeä linkki yhteiskunnan toiminnan turvaamisessa.

Vuonna 2017 Joni Kilpinen oli Millogin Oriveden toimipaikassa kesätöissä vapusta elokuun loppuun. Hän aloitti purkamalla rynnäkkökivääreitä ja muokkaamalla pakkauslaatikoita, mutta myöhemmin kesällä hän jo lähetti ja vastaanotti materiaaleja muiden materiaalityöntekijöiden tavoin.

Seuraavaksi kesäksi ei töitä tarvinnut hakea, sillä hyvän työpanoksen tehnyttä Jonia pyydettiin samoihin hommiin.

– Työ Millogilla oli erilaista kuin mihin olin tottunut, mutta kun pääsin hommasta jyvälle, se sujui hyvin. Kesien välissä opiskelin logistiikkainsinöörin opintoja. Joulukuussa 2018 työpaikalta kysyttiin, kiinnostaisiko osa-aikainen työ opintojen ohessa, Joni kertoo.

Osa-aikatyön ja heti sen jälkeen pandemian alettua hän muutti opiskelupaikkakunnaltaan Raumalta takaisin vanhalle kotipaikkakunnalleen Orivedelle. Opinnot vaihtuivat etäopinnoiksi ja työt hän teki paikan päällä.

Koulutus tuki työtä materiaalitiimissä

Materiaalitiimin vetäjän tuuraaminen kesäloma-aikana teki Jonista luotettavan tukipilarin. Tavara- ja kuriiritoimitukset lähtivät rivakasti eteenpäin, kuljetussuunnittelu ja kuljettajien kanssa kommunikointi sujuivat mallikkaasti. Työ vastasi hyvin omaa koulutusta – opinnäytetyössäkin Joni on miettinyt sisälogistiikan kehittämistä Millogilla käytetyn Lean-filosofiaan perustuvan 6S-menetelmän avulla.

Vappuna 2020 eläkkeelle jääneen tuotantoesimiehen tilalle tarvittiin korvaaja, joten Jonista tuli hakuprosessin jälkeen tuotantoesimies ja työsuhteesta täysipäiväinen vuoden 2021 alussa. Koulutuksen loppuunsaattaminen on venynyt hiukan suunniteltua pidemmälle.

– Vaikka hyppäsinkin materiaalitoiminnoista tuotannon puolelle, oli hyppy helppo. Tunsin jo tuotannon ihmiset ja olin tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä, Joni toteaa.

Haasteena hiljaisen tiedon siirtäminen

Joni kokee, että hänen tärkein tehtävänsä on varmistaa, että asentajilla on työtä sekä edellytykset tehdä niitä. Eli työohjeet ovat kunnossa, materiaalit saatavilla ja tekijöillä selkeä kuva siitä, mitä pitää milloinkin tehdä. Jos tuotannossa esiintyy ongelmia tai tarpeita, on niihin reagoitava välittömästi.

Uusi esimiestyö alkoi rivakasti 14 työntekijän onnistumiskeskusteluilla ja uusien arjen rutiinien käynnistelyllä. Joni on harjoitellut lukemaan ihmisiä ja sitä, kuinka kukin suhtautuu asioihin ja millaiset toimintatavat sopivat kenellekin.

– Töihin käskeminen on minulle vähän haastavaa, minulle on kylläkin sanottu, ettei sanomisia ei tarvitsisi arastella. Haasteena meillä on myös hiljaisen tiedon siirtäminen, sillä seuraavan kolmen vuoden aikana iso osa tiimistä jää eläkkeelle, joten etsimme ja koulutamme uusia osaajia tiimiimme.

Jonille työ on merkityksellistä – se luo perustan elämälle ja jaksottaa arkea. 15-vuotiaasta lähtien hänelle on kertynyt työkokemusta, mikä on auttanut eteenpäin.

– Isänmaallisuus on minulle tärkeä arvo, koen, että Puolustusvoimien strategisena kumppanina palvelemme koko Suomea ja olemme melko tärkeä ja merkittävä osa isompaa koneistoa. Mietimme jatkuvasti, miten omaa toimintaa voisi kehittää ja mitä uutta tekemistä voisimme tänne laajentaa.

Millogin vakaus työnantajana luo Jonillekin turvaa. Hän kokee, että omaa uraa on mahdollista kehittää, eteenpäin voi mennä koko ajan.

– Millogilla kuunnellaan – jos joku haluaa vaihtelua työhönsä taikka jatkaa töitä toisella paikkakunnalla, toiveita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Tukea saa joka puolelta, niin esimiehiltä kuin alaisiltakin. Työyhteisö on yhteneväinen ja täällä on hyvä henki, hän lisää.

”Kiva ottaa lisää vastuuta ja nähdä, millaisia tuloksia saa”

Vapaa-aikana Joni harrastaa autourheilua ja frisbeegolfia. Hän ajaa jokamiesluokassa, ja vaikka korona-aikana kilpailujen määrä on ollut pieni, riittää autojen kuntoon laittamisessa hommaa. Tallista löytyy Kupla ja pari Fiatia, ja ajoon valitaan niistä se, mikä sattuu olemaan ehjänä.

– 90 prosenttia ajasta menee autojen korjaamiseen ja 10 prosenttia ajamiseen. Tallissa poltellaan valoja, kun autoja hitsataan ja korjataan. Se tuo hyvää tasapainoa päiviin, työasiat unohtuvat kokonaan.

Jonille on ollut aina helppoa irrottautua työstä vapaalla, mutta nyt esimiestyössä ajatukset tahtovat helpommin livetä työasioihin myös viikonloppuisin. Suunnitelmissa on saada tutkinto vihdoinkin suoritettua ja arki vakinaistettua.

– On kiva ottaa lisää vastuuta, ja nähdä millaisia tuloksia saa. Ehkä joskus muutan isommalle paikkakunnalle, esimerkiksi Tampereelle tai Helsinkiin. Uskon, että muuallakin Millogin sisällä on logistiikkainsinöörille tarvetta. Millogilla haluan jatkaa, sillä koen että pääsen täällä tekemään tärkeää työtä.

Merkityksellinen työ Millogilla on juttusarja, jossa pääset kurkistamaan milloglaisten arvomaailmaan. Jutuissa pureudutaan muun muassa siihen, mikä tekee milloglaisten työstä merkityksellistä ja millaiset arvot ohjaavat heidän työntekoaan ja arjen valintojaan.