Merkityksellinen työ Millogilla – Korjaamopäällikkö Johanneksen rohkea hyppy noin tuhannen kilometrin päähän

Millogin Tervolan korjaamopäällikkö Johannes Helin teki aikoinaan ison ratkaisun ja muutti Etelä-Suomesta Lappiin. Uudet kotiseudut ja työpaikka Millogilla ovat tehneet elämästä ja työstä enemmän omia arvoja vastaavaa.

Elettiin jo melkein helmikuun puoliväliä vuonna 2016, kun Johannes Helin ajoi isänsä ja veljensä kanssa Hämeenlinnasta Sodankylään. Perillä he purkivat muuttokuorman Johanneksen uuteen asuntoon, ja isä ja veli lähtivät ajelemaan takaisin Etelä-Suomeen. Kun ovi sulkeutui, asunnossa oli hiljaista ja Johanneksen mieleen alkoi tulvia kaikenlaisia ajatuksia.

– Olin ollut niin keskittynyt kaikkeen tohinaan, kämpän tyhjentämiseen ja asioiden järjestelemiseen, etten ollut ehtinyt pysähtyä. Tuossa hetkessä alkoi mietityttää, mitä on tullut tehtyä. Taisin hieman liikuttuakin. Ajattelin, että nyt sitten olen täällä, pohjoisessa, hän kertoo.

Viikonlopun jälkeen Johannes aloitti työt tuotannonsuunnittelijana Millogin Sodankylän toimipaikassa. Tätä ennen hän oli käynyt Sodankylässä vain kerran eikä hän ollut työskennellyt Millogilla aiemmin.

– Sain vastaanottaa tehtävän vasta sen jälkeen, kun olin käynyt siellä tutustumismatkalla. Ihan ymmärrettävistä syistä hänellä oli epäilyksiä, pystyykö kaupunkilaispoika etelästä asettumaan Sodankylään. Vai onko minulla romantisoitu kuva siitä, että menen Lappiin tulille istumaan revontulten alle, Johannes kertoo.

Näkymiä tiskin toiselta puolelta

Johanneksella on ollut koko aikuisiän kova kiinnostus pohjoisen suuntaan ja monilla laskettelu- ja kalastusreissuilla hän oli miettinyt, tulisiko joskus hetki, jolloin hän jääkin Lappiin.

– Puolustusvoimien toimintatavat ja kulttuuri ovat lähellä sydäntä ja Millog on luotettava yritys, joka tekee tiivistä yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa. Vaikka minulla oli hyvä työ Etelä-Suomessa, en halunnut, että katuisin jotain, mitä olen jättänyt tekemättä.

Työkokemusta Johannekselle on kertynyt rutkasti ajoneuvojen kunnossapito- ja huoltotoiminnoista, sillä ennen Millogia hän on työskennellyt useassa autoalan yrityksessä esimerkiksi huollon esimiestehtävissä, jälkimarkkinoinnin päällikkönä ja erilaisissa myyntitehtävissä. Tuotannonsuunnittelijana hän siirtyi ”tiskin toiselle puolelle” ja raskaan kaluston huolto toi työhön uuden ulottuvuuden.

– Opin uuden homman nopeasti, sillä niin Millogilla, asiakkaalla kuin yhteistyökumppaneilla on huikeita tyyppejä, joilta olen saanut paljon oppia, tukea ja opastusta. Työ Millogilla on hyvin mielekästä ja vaihtelevaa. Turvallisuuskriittisellä alalla työskentely on tuntunut hyvältä.

Johtoajatuksena asiakaspalvelu

Vuoden 2019 lopulla Millogin Tervolan yksikössä aukesi korjaamopäällikön paikka. Siviilielämän muutosten takia Johannes oli maininnut työnantajalle toiveestaan muuttaa Rovaniemen seudulle. Joulukuussa hän aloitti korjaamopäällikkönä Tervolassa, ja työmatka Rovaniemeltä on noin 63 kilometriä suuntaansa.

– Aamut alkavat sillä, että nappaan kotoa mukaan termosmukillisen kahvia ja hyppään autoon, jossa soi Radio Rockin aamuohjelma. Palatessa prosessoin usein päivän jutut mielessäni, jotta niitä ei tarvitse enää ruotia kotona.

Korjaamopäällikön työpöydällä on paljon hallinnollisia tehtäviä ja tehtävässä suunnitellaan asioita vielä pidemmälle tulevaisuuteen kuin tuotannonsuunnittelijan pestissä. Vaikkei esimiestyö ollut hänelle täysin vierasta, on siinä vielä paljon opeteltavaa. Johanneksen mielestä Millogin tarjoamista valmennuksista saa arvokkaita käytännön vinkkejä sekä vertaistukea kollegoilta. Arvoa asiantuntijuudesta on jo käyty ja edessä on Reilu johtaminen -valmennus.

– Koen, että tehtävänäni on luoda työn edellytyksiä nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdin esimerkiksi siitä, että meillä on tarpeeksi henkilöitä, joilla on tarvittavat pätevyydet ja osaaminen. Jo pelkästään kaluston siirtoon tarvitaan erityislupia. Minun on huolehdittava, että tuotannossa riittää hommia pitkälle tulevaisuuteen.

Parhaat kokemukset Johannes saa työssään silloin, kun asiakkaalla on ollut ongelma, haaste tai toive, ja se on saatu ratkaistua asiakasta tyydyttävällä tavalla tai jopa ylittämällä odotukset. Hän iloitsee myös muiden onnistumisista. Johtoajatuksena työssä on aina asiakaspalvelu. Myös rehellisyys itselle ja muille on hänestä erittäin tärkeää.

– Vain olemalla rehellinen, voi luoda luotettavan ja molemminpuolisen arvostuksen ilmapiirin. Tämä pätee kaikkeen, niin asiakas- kuin esimies-alaissuhteisiin.

Pyöräparkki parvekkeella

Sodankylään tullessaan Johanneksen lasketteluharrastus oli jo väistynyt murtomaahiihdon tieltä. Viime aikoina hänelle on syntynyt kova innostus liukulumikenkäilyyn. Alussa hiihtokilometrejä kertyi noin 500 vuodessa, kun vapaa-aikaa oli enemmän. Kesäisin hän tarkkailee kilometrilukemia sähkömaastopyörän matkamittarista.

– Liukulumikenkäily on mahtavaa, siinä ei ole valmiiden reittien varassa, vaan voi suunnata mihin vain. Kun keväällä hanki kantaa, voin kävellä korpeen, tehdä tulet ja paistaa makkaraa, se on ihan parasta vastapainoa työlle. Suosittelen kokeilemaan! Lisäksi täällä Lapissa on ihan maailmanluokan pyöräilymaastot.

Työkaverit tietävät, että talvisin Johanneksen auton peräkontissa matkustaa useita suksipareja; karvapohjasuksia kovemmille pakkasille ja pitopohjasuksia nollakeleille. Kerrostalon parvekkeen ovat vallanneet maastopyörät.

– Suksia ja pyöriä ei voi olla koskaan liikaa, Johannes vakuuttaa hymysuin.

Merkityksellinen työ Millogilla on juttusarja, jossa pääset kurkistamaan milloglaisten arvomaailmaan. Jutuissa pureudutaan muun muassa siihen, mikä tekee milloglaisten työstä merkityksellistä ja millaiset arvot ohjaavat heidän työntekoaan ja arjen valintojaan.