Merkityksellinen työ Millogilla – Mitja huolehtii materiaalien saatavuudesta ja tykkää päivystää valmius- ja sotaharjoituksissa

Valokuvaajanakin työskennellyt Mitja Hartikainen päätyi pienten pujottelujen jälkeen materiaalityöntekijäksi Millogille Kajaaniin. Hän nauttii työssään erityisesti sota- ja valmiusharjoituksiin osallistumisesta. Työpäiville vastapainoa tuovat tärkeät kalastus- ja ulkoilureissut pojan kanssa.

 

– Lähdetäänkö saareen nuotiolle paistamaan kalaa? kuuluu usein Mitja Hartikaisen 6-vuotiaan pojan suusta.

Vesi on tärkeä elementti Mitjalle ja hänen pojalleen, joten he nauttivat Kajaanin molemmilla puolilla olevien Nuasjärven ja Oulujärven antimista kesät talvet. Pilkkireissuja varten he ovat rakentaneet pilkkiahkion kaikuluotaimella. Silloin, jos koukkuun ei tartu saalista, hakeutuvat he tuulelta suojaan, keittävät lämpimät kaakaot ja syövät eväitä. Taikka ottavat pulkalla vauhdit mäessä.

Miespuolisten lisäksi perheeseen kuuluu 15-vuotias hevosharrastuksesta innostunut tytär ja lähihoitajana kotihoidossa työskentelevä vaimo. Perheen arkea vauhdittaa myös neljä koiraa. Mitjalle elämässä tärkeintä on juurikin perhe.

– Tällä hetkellä perhe sanelee aika hyvin kaikkea tekemistäni. Haluan tukea lapsiani pärjäämään tässä maailmassa hyvin, sen eteen haluan tehdä paljon töitä.

Polku vei Millogille

Työ ja opinnot ovat vieneet Mitjaa synnyinkaupunki Lappeenrannasta eri puolille Suomea. Kurikan ammattikoulussa hän teki rakennusalan opinnot ja Kuusamossa hän opiskeli valokuvausta kansalaisopistossa pimiötyöskentelystä lähtien.

– Tein valokuvaajan hommia Kuusamossa freelancerina. Sieltä päädyin Puolustusvoimille Kajaaniin työkokeiluun. Pian, vuonna 2015, varuskuntakorjaamo siirtyi Millogille, jolloin astuin Millog-kuvioon mukaan. Olin jo aiemmin miettinyt, että Millog voisi olla hyvä työnantajana, sillä siellä tulevaisuus on varmalla pohjalla ja töitä riittää.

Aluksi Mitjalla oli Logistiikka-toimialalla määräaikainen sopimus, joka uusittiin muutaman kerran. Kun vakinainen materiaalityöntekijän paikka aukesi, hän allekirjoitti ”vakkarisopimuksen”. Tuolloin Millogin varastot oli hajautettu varuskunta-alueella maanpäälliseen ja luolastossa sijaitseviin tiloihin. Parin vuoden päästä toiminnot keskitettiin upouuteen korjaamohalliin.

Töitä riittää normaali- ja poikkeusoloissa

Kun Kainuun prikaatin ajoneuvo hajoaa maastossa ja vian korjaamiseksi tarvitaan käyttöhuollon varaosia, etsii Mitja sopivia osia varikoilta tai hankkii tarvittaessa uusia. Jos vika on iso, tuodaan ajoneuvo korjaamolle, mutta välillä varaosia toimitetaan maastoon ja asennetaan paikan päällä. Materiaalityöntekijän toimenkuvaan kuuluu myös varaston ylläpitoa, tavaroiden järjestelemistä ja varaston yleisestä siisteydestä huolehtimista.

Mielenkiintoisinta Mitjan mielestä on toimia sota- ja valmiusharjoituksien harjoitusorganisaatioissa.

– Me varaosapäivystäjät ympäri Suomea teemme silloin pitkiä päiviä; vastailemme puhelimiin ja tuemme sotilaallista toimintaa. Välillä lähdemme kotoakin hakemaan sopivia osia ja laitamme niitä kuriirin kyytiin. Vaikka harjoitukset ovat omalla tavalla raskaita ja rankkoja, hyvä porukka tekee työnteosta kivaa.

Työ auttaa toteuttamaan haaveita

Työn merkityksellisyyttä miettiessä Mitja toteaa, että toki työssä tärkeää on se, että ansaitsee elantonsa. Sotaharjoituksissa palkkaan tulee kiva lisä ylitöiden takia.

– Mutta on siinä myös muutakin. Työpaikan varmuus helpottaa oman tulevaisuuden suunnittelua ja luo turvallisuuden tunnetta. Jonkin verran myös maanpuolustuksellisuus merkitsee. Se, että voi olla mukana kaikissa kriisitilanteissa, mitä eteen tulee. Byrokratian takia joskus joutuu pureskelemaan hammasta, mutta se, että voi olla tekemässä yhteiskunnalle hyvää, motivoi paljon, hän pohtii.

Millogilla Mitja haluaa jatkaa niin pitkään, kuin Millog hänet vain pitää. Hän täytti juuri 40 vuotta, mutta mielessä tuntuu siltä, kuin olisi kaksikymppinen.

– Millogiin on muodostunut vahvat siteet, sillä tämän työn avulla voin toteuttaa omaa elämääni. Esimerkiksi korona-aikana Millog työnantajana oli hyvä valttikortti lainaneuvotteluissa.

Kesälle Mitja suunnittelee kalastusreissua pohjoiseen, jolloin asuntoauton kyytiin hyppää kolmen sukupolven miehiä. Uistimen vetäminen ja vaeltaminen rentouttavat hänen mieltään parhaiten, joten loman jälkeen voi palata töihin rentoutuneena.

 

Merkityksellinen työ Millogilla on juttusarja, jossa pääset kurkistamaan milloglaisten arvomaailmaan. Jutuissa pureudutaan muun muassa siihen, mikä tekee milloglaisten työstä merkityksellistä ja millaiset arvot ohjaavat heidän työntekoaan ja arjen valintojaan.