Merkityksellinen työ Millogilla – Merijärjestelmien tarvesuunnittelija Joonas haluaa tehdä sekä itsenäistä työtä että yhteistyötä muiden kanssa

34-vuotias logistiikkainsinööri Joonas Erkkilä työskenteli ennen Millogille tuloaan varastovastaavana Meyerin telakalla. Millogilla hän suunnittelee ja toteuttaa hankintoja. Asiantuntijatehtävässä on omanlainen rauha, kun esimiestyössä kantaa vastuuta toisista.

Kesäaikaan Joonas Erkkilä käynnistää välillä Honda CBR600RR -moottoripyöränsä ja mutkittelee Piikkiöstä työpaikalleen Turun Pansioon.

– Olen asunut Turussa melkein koko elämäni. Viisi vuotta sitten hankimme Piikkiöstä omakotitalon puolisoni kanssa. Korona-pandemian alettua rakensin kotiimme salihuoneen, kun oikein missään ei voinut käydä. Lätkänpeluu harrastejoukkueessakin jäi pitkäksi aikaa tauolle, hän kertoo.

Pidemmät moottoripyöräreissut jäivät viime kesänä tekemättä, sillä Joonakselle ei ehtinyt kertyä kunnon kesälomaa, kun hän vaihtoi työnantajaa loppukesällä 2020. Meyerin Turun telakan työasut vaihtuivat ”Millogin sinisiin”.

– Valmistuin Turun ammattikorkeakoulusta logistiikkainsinööriksi 2014 ja menin suoraan Meyerin tytäryhtiöön Shipbuilding Completionille töihin. Koen, että opinnot valmistivat työelämään ja toivat pintaraapaisuja erilaisiin osaamisalueisiin, mutta vasta työelämässä työn oppii oikeasti. Varastovastaavana toimenkuvani oli laaja ja se sisälsi myös esimiestyötä.

Rauha keskittyä omaan tekemiseen

Työ telakalla oli niin tiivistä, että töissä tuli oltua pitkiä päiviä ja viikonloppuisinkin. Joonas löysi Millogin työpaikkailmoituksen, missä haettiin tarvesuunnittelijaa Merijärjestelmät-toimialalle Pansioon. Hän oli kuullut Millogista aiemminkin ja paikka kuulosti kiinnostavalta, joten hän päätti hakea tehtävään.

Joonaksen mielestä vaihdos esimiestyöstä asiantuntijaksi oli hyvä juuri tähän väliin. Nyt tarvitsee huolehtia vain siitä, että hoitaa omat hommansa huolella. Kun työpäivä loppuu, voi Joonas mennä kotiin ja unohtaa työt.

– Eroa entiseen työhön on kuin yöllä ja päivällä. Vaihdos on ollut minulle ja perheelleni iso muutos.

– En sulje pois esimiestehtävää tulevaisuudessa, mutta rauha keskittyä omaan tekemiseen tuntuu juuri nyt hyvältä. Nyt saan tehdä itsenäistä työtä, mutta olen myös paljon yhteyksissä muihin ihmisiin.

Tarvesuunnittelu tarkoittaa käytännössä esimerkiksi muiden työntekijöiden tai järjestelmän tekemien hankintaehdotusten käsittelyä ja vuosivaraosahankintaa. Työssä Joonas käyttää muun muassa SAP-toiminnanohjausjärjestelmää, ABC-analyysiin perustuvaa Logisticar-ohjelmistoa sekä Exceliä.

– Melkein päivittäin olen yhteydessä muihin tarvesuunnittelijoihin tai järjestelmäasiantuntijoihin ja ainakin kerran viikossa tulee jokin uusi juttu eteen. Tämä työ on niin monipuolista, ettei tähän voisi olla suoraa ohjekirjaa, joten moni kollega on kehottanut rimpauttelemaan, jos tulee jotain kysyttävää.

Joonas on osa alusten korjaus- ja huoltoprosessia

Joonaksen mielestä palautteen saaminen omasta työstä on todella tärkeä asia. Avoimuus auttaa kehittymään.

– Työn pitää olla mukavaa ja siellä pitää viihtyä. Siitä saatava palkka mahdollistaa muiden asioiden toteuttamisen vapaa-ajalla. Ihan peruskommunikaatio auttaa kehittymään työssä – on hyvä, jos joku sanoo, että työtäsi helpottaisi, kun tekisitkin näin. Jos kukaan ei kerro, tekee asiat helposti aina samalla tavalla, hän tuumailee.

– Työtehtäväni koen tärkeänä, sillä olen prosessissa yksi iso palanen. Voin auttaa telakalla olevien alusten sekä vesillä tehtävien korjausten onnistumisessa, kun olen huolehtinut tarvittavien varaosien hankinnasta.

Joonas toivoo, että voisi nähdä enemmän työkavereitaan, sillä moni työskentelee vielä etätöissä. Uuteen työhönsä hän on päässyt palautteen perusteella hyvin sisään ja työ sujuu jo melko itsenäisesti. Vapaa-ajan haaveena on reissu kaukomaille.

– Haluan oppia tämän työn kunnolla ennen kuin mietin uralla etenemistä. Pian saatava toinen rokote ehkä mahdollistaa ulkomaanreissuhaaveen toteutumisen, jos matkustaminen on turvallista, hän toteaa.

Merkityksellinen työ Millogilla on juttusarja, jossa pääset kurkistamaan milloglaisten arvomaailmaan. Jutuissa pureudutaan muun muassa siihen, mikä tekee milloglaisten työstä merkityksellistä ja millaiset arvot ohjaavat heidän työntekoaan ja arjen valintojaan.