Merkityksellinen työ Millogilla – Eveliina opiskeli insinööriksi ja vaihtoi panssarivaunuasentajan tehtävän järjestelmäasiantuntijan rooliin

Milloglainen Eveliina Töyrylä palasi opiskelujen jälkeen takaisin kotikonnuille Kouvolan Ummeljoelle. Millogilla hän teki opinnäytetyön CV90-rynnäkköpanssarivaunun ilmanottoaukon muutostyöstä. Syksyllä hän aloitti uuden työn järjestelmäasiantuntijana teknisellä osastolla Vekaranjärvellä. Eveliinan mielestä työn ei tarvitse joka päivä olla hauskaa, mutta hän haluaa kokea, että työllä on tarkoitus.

Tänä vuonna 26 vuotta täyttävä Eveliina Töyrylä opettelee vielä uuden työnsä yksityiskohtia ja pohtii, miten eri prosessit toimivat. Hän siirtyi asentajan työstä puolisen vuotta sitten järjestelmäasiantuntijaksi Vekaranjärven tekniselle osastolle. Millogille Eveliina tuli kesätöihin jo vuonna 2016.

– Opiskelin konetekniikkaa Hämeen ammattikorkeakoulussa ja mietin, millaisia kesätyömahdollisuuksia olisi kotiseuduilla Kouvolan lähellä. Törmäsin tuttuni kautta Millogiin ja päädyin hakemaan töitä Vekaranjärveltä. Olen tosi kiitollinen siitä, että minut otettiin kesätöihin. Kaikki sujui tosi hyvin, sain töitä seuraavanakin kesänä ja tehdä vielä opinnäytetyönkin Millogilla, Eveliina kertoo.

Kesätöissä hän teki huolto- ja korjaustoimenpiteitä yhdessä kokeneemman panssarivaunuasentajan kanssa. Työyhteisössä oli eri-ikäisiä asentajia. Eveliina oli joukon ainut nainen. Vaikka hän on luonteeltaan tarkkailija, hän pääsi hyvin osaksi työtiimiä. Työilmapiiri oli hyvä ja Eveliina koki tulevansa toimeen kaikkien kanssa.

– Yhdessä tekeminen oli ihan paras tapa oppia. Tehtävä näyttää helpolta, kun toinen tekee sen, mutta itse kokeillessa huomaakin, ettei tämä niin helppoa olekaan. Pääsin tekemään jo kesätöissä tosi monipuolisesti kaikkea, ei vain maalaus- tai putsaushommia, vaan ihan vastuullisiakin asennustöitä.

– Halusin ansaita paikkani tasavertaisena asentajana ja minulla oli halu oppia uutta. En ole kokenut työssä minkäänlaista sukupuoleen kohdistunutta aliarviointia, ainoastaan joitakin insinöörivitsejä olen saanut kuulla valmistumiseni jälkeen, Eveliina naurahtaa.

Asiakas oli tyytyväinen opinnäytetyöhön

Nyt järjestelmäasiantuntijana Eveliina työskentelee CV9030-panssarivaunukaluston ja XA-361-ajoneuvojen elinjakson hallinnan parissa. Virallisten asioiden esittäminen kokouksissa tuntuu vielä jännittävältä, vaikka hänellä on vankka tekninen osaaminen järjestelmistä.

– Pieni jännitys on ihan hyvästäkin. Olen saanut hyvin tukea kollegoilta ja esimieheltä, joten kyllä tämä tästä hyvin etenee.

Eveliinan opinnäytetyö oli hyvin käytännönläheinen ja se koski CV90-rynnäkköpanssarivaunun ilmanottoaukon muutostyötä. Työ lähti liikkeelle asiakkaan tarpeesta.

– Tein fyysisen prototyypin ja suoritimme mittauksia, jotta saamme faktatietoa uuden mallin ilmanoton tehokkuudesta. Työssä riitti insinöörimäistä pohtimista ja se oli todella mielenkiintoista, kun olin jo huoltanut ja korjannut tuota mallia aiemmin. Puolustusvoimat otti laitteen käytännön testeihin, joiden jälkeen teimme pieniä muutoksia. Asiakas oli kokonaisuuteen tyytyväinen ja halusi ottaa muutoksen tuotantoon. Se nosti itsetuntoani, tuli tunne siitä, että olen tehnyt hyvää työtä.

Vähän aikaa sitten Eveliina törmäsi työssään opinnäytetyöhönsä, kun asiakas tilasi muutostyön tehtäväksi tiettyjen huoltojen yhteydessä. Eveliina pääsi näkemään, kuinka myyntisopimukset ja käytännön asiat hoidetaan.

Hetken odottelu kypsytteli valmiiksi

Insinööriksi valmistumisen ja järjestelmäasiantuntijan pestin välissä Eveliina ehti tehdä asentajan töitä parin vuoden ajan. Työ oli vastuullisempaa kuin kesätöissä.

– Pääsin tekemään työtä laajemmin ja itsenäisemmin. Kävin Puolustusvoimien järjestämän ajolupakurssin, ja ehdin saada ajajan ja johtajan luvat CV90-panssarivaunumalliin.

Eveliina haki jo aikaisemmin järjestelmäasiantuntijan paikkaa, mutta ei tullut silloin valituksi. Sinnikkyys kuitenkin palkittiin.

– En ehkä ollut vielä valmis tähän tehtävään. Mutta oli hyvä, että hain paikkaa, jotta esimiehet näkivät, että minulla on etenemishaluja. Minulle vinkattiin myös esiintymistaitovalmennuksesta, jonka kävin. Kun maltoin odotella omaa tilaisuutta, pienen kypsyttelyn jälkeen kävi hyvin.

Hallissa työskentely on vaihtunut nyt toimistotöihin ja koronatilanteen takia Eveliina tekee etätöitä kotonaan Ummeljoella. Skype-palavereissa hän on miettinyt kunnossapitovastuulla olevien järjestelmien elinkaarten ylläpitoa ja muutoksenhallintaa ja tehnyt muun muassa varaosien vuosisuunnittelua ja huolto-ohjeita.

– Muutos tuntuu hyvältä. Olin jo vähän ajatellutkin, että olisi kiva kokeilla minkälaisia ”insinöörityöt” ovat. Työkaveritkin kannustivat hakemaan tätä paikkaa. Ihan toinen maailma tämä on, kun teen työtä koko ajan tietokoneella. Onneksi voin käydä välillä myös hallin puolella pulmia selvittämässä.

Kaikki työtehtävät ovat yhtä arvokkaita

Eveliinalle työ on iso osa elämää. Hänen mielestään työn ei tarvitse olla joka hetki hauskaa, mutta on tärkeää, että kokee työn olevan merkityksellistä. Hän arvostaa hyvää työilmapiiriä.

– Olen tottunut pienestä pitäen tekemään peltotöitä, ja traktorit ovat tuttuja kapistuksia. Kaverit rassailivat autoja viikonloppuisin, joten itsekin tuli vietettyä paljon aikaa tallissa. Sitä myöten syntyi kiinnostus tekniikkaan ja laitteisiin. Olen 14-vuotiaasta asti halunnut mennä kesätöihin ja kantaa korteni kekoon. Kodin mallin mukaan haluan ansaita oman leipäni.
Eveliina ei pidä insinöörin työtä arvokkaampana kuin asentajan työtä. Hänen mielestään kaikki työt ovat yhtä arvokkaita.

– Tarvitsemme toisiamme puolin ja toisin, niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Läheiset, ystävät ja perhe ovat minulle tärkeitä, työ ja sopiva määrä vapaa-aikaa ovat osa kokonaisuutta. Olen iloinen, että voin työskennellä kotiseuduillani.

Eveliina ei ole suorittanut asepalvelusta, mutta hän kokee olevansa isänmaallinen ihminen ja arvostavansa maanpuolustusta.

– Millogin tiivis yhteistyö Puolustusvoimien kanssa on minulle tärkeä asia. Millogilla on laaja tehtäväkenttä ja monipuolisesti eri alojen osaamista, sellaista, mitä ei opeteta missään koulussa. Tätä osaamista täytyy pitää yllä ja vahvistaa, sillä kriisitilanteissa ei välttämättä korjaajaa saa ulkomailta, vaan osaaminen pitää löytyä kotimaasta.

– Toivon, että koronapandemia on opettanut meitä ja tuonut hyviä uudenlaisia toimintamalleja. Voimme jatkaa kehitystyötä, että meillä on erilaisissa kriisitilanteissa käytössä paremmat laitteet ja järjestelmät. On tärkeää turvata huoltovarmuus kaikissa olosuhteissa.

Merkityksellinen työ Millogilla on juttusarja, jossa pääset kurkistamaan milloglaisten arvomaailmaan. Jutuissa pureudutaan muun muassa siihen, mikä tekee milloglaisten työstä merkityksellistä ja millaiset arvot ohjaavat heidän työntekoaan ja arjen valintojaan.