Lapin MM-ralli – Luotettavat viestintäyhteydet viranomaisten ja ralliorganisaation välille Virve-vuokralaitteilla

Virve-puhelimien vuokrauspalvelu mahdollistaa jopa sadan puhelimen käyttämisen tapahtumassa. Tämä helpottaa merkittävästi erilaisten tapahtumien järjestämistä. Laitteisiin etukäteen määritetyt asetukset tuovat sujuvuutta tiukkoihin tilanteisiin. Millog-yhtiöihin kuuluvan Senop Communicationsin (ent. Virve Tuotteet ja Palvelut Oy) vuokrattavat Virve-puhelimet olivat kovassa käytössä myös Lapin MM-rallissa.

– Olen tehnyt Senop Communicationsin kanssa yhteistyötä jo useiden vuosien ajan, joten heidän puoleensa oli helppo kääntyä tässäkin asiassa. Tarve oli sadalle Virve-puhelimelle, jotka järjestyivät sujuvasti Senopilta, rallin pelastustoimenjohtaja Jari Wilen kertoo.

Virve eli viranomaisverkko ja toimiva kalusto olivat tärkeässä roolissa rallin onnistumisessa ja turvallisen tapahtuman järjestämisessä. Sen avulla pelastustoimi, poliisi ja järjestäjät pystyivät viestimään samoissa puheryhmissä ja reagoimaan nopeasti yllättävien tilanteiden sattuessa.

”Tavallinen matkapuhelinverkko ei aina toimi syrjäseudulla ja satelliittiverkko on kuuluvuudeltaan huono, joten siihenkään ei olisi voinut luottaa.”

Harri Hildén, Virve-tuotannon päällikkö
Suomen Erillisverkot

– Toimivat laitteet takasivat hyvän yhteistyön viranomaisten ja ralliorganisaation välillä. Yhteisen verkon ansiosta esimerkiksi ambulanssit saadaan tarvittaessa ohjattua oikeaan paikkaan, Suomen Erillisverkot -konsernin Virve-tuotannon päällikkö Harri Hildén havainnollistaa.

Virve-verkko toimii kaikissa tilanteissa

Lapin MM-ralli käytiin talvisissa ääriolosuhteissa. Pakkanen laski lähes kolmeenkymmeneen asteeseen, ja lunta oli kertynyt reitin varrelle paikoin reilusti yli metrin verran. Lisäksi kaukana asutuksesta käydyt reittiosuudet osoittivat Virve-verkon tarpeellisuuden.

– Tavallinen matkapuhelinverkko ei aina toimi syrjäseudulla ja satelliittiverkko on kuuluvuudeltaan huono, kun ollaan ylhäällä pohjoisessa, joten siihenkään ei olisi voinut luottaa. Pystytimme reitin varrelle paikallisia Virve-asemia, joilla hyvä kuuluvuus taattiin, Hilden sanoo.

Laitteita, joihin voi luottaa

Kolmipäiväinen tapahtuma oli järjestäjille kova rutistus, ja kisan toteuttaminen vaati huolellista suunnittelua. Tärkeässä asemassa olivat ennakkoon parametroidut puhelimet sekä tarkka suunnitelma puhelimien jaosta, käytännön ohjeistuksista ja kirjanpidosta, jotta tiedettiin, missä reittiosuudella puhelimet kulkevat.

– Puhelimien parametrointi eli asetusten määrittely etukäteen takaa, että radiot toimivat halutulla tavalla. Olimme toimittaneet Senop Communicationsille ennakkoon Excel-tiedoston, jossa oli määritetty tilatietoryhmä, puheryhmä ja paikannusryhmä. Kaikki toiveemme oli huomioitu ja toteutettu, Wilen kertoo.

”Ralliorganisaation palaute oli todella positiivista. Merkittävää on se, että toimiva viestintä oli raporteissa nostettu toiseksi parhaimmaksi asiaksi koko rallissa.”

Harri Hildén, Virve-tuotannon päällikkö
Suomen Erillisverkot

– Rallissa oli töissä paljon vapaaehtoisia ja laitteet olivat käytössä ihmisillä, jotka eivät arjessaan käytä Virve-puhelimia, joten jokaiseen puhelimeen oli laitettava selkokieliset ohjeistukset ja puheryhmät. Tällaisena pandemia-aikana on myös rajoitettava kontaktien määrää ja se tuotti erillisiä järjestelyitä. Lisäksi perjantaina käytössä olevat laitteet oli saatava lauantaina käyttöön eri paikkaan, ja sama homma oli edessä sunnuntaina. Onneksi laitteet toimivat moitteetta, rallin viestipäällikkö Matti Heikinoja täsmentää.

Uudenaikaiset laitteet olivatkin Heikinojan mukaan tärkeässä roolissa, jotta hyvin tehdyt suunnitelmat pitivät. Parametroinnin lisäksi kaikkiin puhelimiin oli laitettu etukäteen samat asetukset, ja se yllätti Heikinojan positiivisesti.

– Säästi aikaa, kun ei tarvinnut tehdä itse kieli- ja mikrofoniasetuksia sataan puhelimeen. Uudessa ja tasalaatuisessa kalustossa on myös helpompi luottaa esimerkiksi akkujen kestoon, hän kiittelee.

Kansainvälisesti tunnustettua viestintää

Autourheilun kansainvälinen kattojärjestö FIA, eli Federation Internationale de l’Automobile oli tyytyväinen kisajärjestelyihin kokonaisuudessaan. Muun muassa järjestön puheenjohtaja Jean Todt antoi kiitosta siitä, että järjestelyt toimivat moitteetta ja kisan puitteet ja olosuhteet olivat ainutlaatuiset.

– Ralliorganisaation palaute oli todella positiivista. Merkittävää on se, että toimiva viestintä oli raporteissa nostettu toiseksi parhaimmaksi asiaksi koko rallissa. Eihän siihen voi olla kuin tyytyväinen, Hilden summaa.

Lue myös: Millog-yhtiöiden asiakaslehti MAILI 1/2021

Kysy lisää!

Jesse Lohtander

Tekninen myyjä
Senop Communications